Mis tagab eriti magusa une?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui kõik tavapärased meetodid on järgi proovitud ja und ikka ei tule, siis peaks muutma mõningaid harjumusi, mis magamajäämist raskendavad.

Krooniline magamatus suurendab suhkrutõve, depressiooni ja teiste haiguste tekkeriski ning võib isegi kaalutõusu põhjustada. Shine.yahoo.com soovitab, mida teha elu parima une tagamiseks.

Pärastlõunane joogivalik

Enne magamaminekut kohvi või tee joomine muudab teatavasti uinumise raskemaks. Bostoni ülikooli kliinilise professori Joan Salge Blake sõnul tuleb samuti jälgida pärastlõunast joogivalikut.

Tee ning mitmed maitsestatud veed ja limonaadid sisaldavad kofeiini. Seega tuleks uurida peale lõunat tarbitavate jookide etikette, mis võiksid üleliigse energia põhjuseks olla. Võimalusel tuleks neid jooke pärast kella kahte päeval vältida, et ergutav mõju õhtuks kaduda jõuaks. Kohvijooke ei tasu peale kesklõunat tarbida.

Uinumist soodustavad toidud

Enne magamaheitmist on oluline suurtest söögikordadest hoiduda, kuid teatud õhtune toiduvalik hoopis soodustab uinumist, selgitab Blake.

Kui mitu ööd järjest vaevab rahutu uni, sobib lõunaeineks kerge täistera-pastaroog värskete köögiviljade, tükeldatud kanarinna ja tomatikastmega, mille peale on raputatud parmesani juustu. Eine sisaldab unesõbralikku kooslust proteiinist ja trüptofaanist - aminohapet, mis toodab kehas und soodustavat serotoniini

Õhtul võib tühja kõhu korral proovida väikest kausitäit kodujuustu banaaniviiludega, millest saab trüptofaani. Sama tulemuse annab piim täisteraküpsistega või jogurt täisterahelvestega.

Veiniklaas varasemal kellaajal

Õhtune veiniklaas võib lõõgastada ja aidata kiiremini uinuda, kuid muudab une teise poole rahutuks. Alkohol vähendab sügava une osakaalu ja põhjustab keset ööd ärkamist.

Veinisoovi korral tuleks klaas juua kella 11 asemel kell kuus ning tarbida mõõdukalt, et pikaliheitmise ajaks oleks alkoholi mõju kadunud.

Vannirituaal varasemal kellaajal

Kuum vann enne magamaminekut võib mõjuda vastupidiselt oodatule. Kõik, mis tõstab kehasoojuse ligilähedaseks uneajaga, põhjustab raskusi magamajäämisel. Sügava une jaoks peab keha jahtuma kindla temperatuurini.

Seega tuleks pärast rasket tööpäeva vannis käia kohe koju jõudes, mitte enne magamaheitmist.

Venitamisharjutused

Õhtune treening segab küll uinumist, kuid rahustava jooga harrastamine enne magamaminekut lõdvestab meelt, ühtlustab hingamist ja vähendab lihastoonust.

Joogatreener soovitab näiteks lebava liblika poosi:

Selleks tuleb lamada selili, jalatallad koos ja põlved kõverdatult põranda poole langevad. Peopesad tuleb ülespoole keerata ning käed külgedel hoida, õlad taha surutud ja rindkere avatud. Suletud silmadega hinga läbi nina sisse ning loe samal ajal neljani, siis hinga välja ja loe tagasi, kuni üheni. Jätkata tuleks kümme minutit või kuni täieliku lõõgastumiseni.

Sobiv meeleolu

Magama heites ei piisa tulede kustutamisest, et uinumiseks õige meeleolu luua. Tuba peaks juba varem hämar olema, kuna see annab bioloogilisele kellale mõista, et tegemist on õhtuse ajaga. Magamistoa lambipirnid peaks seega nõrgema valgusega olema. Voodis lugemist harrastades peaks valgustus olema võimalikult nõrk, kuid piisavalt mugav.

Telefon välja lülitada

Enne magamaheitmist ei tohiks voodis enam sõnumeid kirjutada, kuna see teeb ärksaks ning raskendab uinumist. Telefon tuleks välja lülitada tund aega varem ning käeulatusest kaugemale paigutada, et tahtmise korral ei oleks võimalik seda haarata. Investeerida tuleks õigesse äratuskella ja valmistuda nii värskelt hommikul tõusmiseks, et pole vajadustki äratust hilisemaks lükata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles