Üllatavad tegurid, mis võivad põhjustada kaalutõusu

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Paljude jaoks on oma eluviisi tervislikumaks muutmine raske samm. Isegi, kui õnnestub oma harjumusi paremaks muuta, on raske ühtlast joont hoida ja enda seatud reeglitele truuks jääda. Ent ka siis, kui oleme enda arvates hoolikad ja teeme kõike õigesti, võib kaalunumber salamisi tõusta. Milles on asi?

Marie Claire pani kirja kuus üllatavat asja, mis võivad põhjustada kaalutõusu.

1. Liigne interneti kasutamine

Teadusajakirjas The Journal of Pediatrics avaldatud uuringust selgus, et mida kauem inimene internetis aega veedab, seda suurem võib olla tema kehakaal. Kui surfad internetis, siis ilmselt ei tee sa sel hetkel midagi tervislikku: sa ei tee trenni, sööd mõtlematult igasuguseid snäkke ja oled poole ööni üleval, et end internetis toimuvaga kurssi viia. Kuigi internet on igati imeline leiutis, lühenda oma surfamisele kuluvat aega igal õhtul umbes 30 minuti võrra ja tee midagi kasulikku või mine varem magama.

2. Korterikaaslase harjumused

Kui sa pole kordagi näinud, et su korterikaaslane valmistaks ise kodus süüa, siis tõenäoliselt mõjutavad tema harjumused ka sinu kehakaalu. Michigani ülikooli uuring näitas, et need tudengid, kelle korterikaaslastel oli tervislikum eluviis, võtsid vähem kaalus juurde. Me ei pruugi seda tähele panna, kuid meid ümbritsevate inimeste käitumine mõjutab meie tervist.

3. Passiivne suitsetamine

Leidub neid, kes suitsetavad selleks, et kaalu langetada, kuid need, kes puutuvad kokku nn passiivse suitsuga, pole sugugi nii õnnelikud. Teadlased on kindlaks teinud, et passiivne suitsetamine põhjustab muutusi rakkudes, mille tulemuseks võib olla kaalutõus. Suitsetajaga koos elades riskid sa sellega, et su kehakaal võib tõusta, seega mõistlik oleks paluda kaaslasel väljas suitsu teha.

4. D-vitamiini puudus

Täiskasvanute puhul on D-vitamiini puudus üsna tavaline asi. Ent teadlased on kindlaks teinud, et lisaks sellele, et D-vitamiin muudab luud tugevamaks, aitab see ennetada ka ülekaalulisust.

5. Telerist või internetist leitud retseptide järeleproovimine

Ajakirjas Appetite avaldatud uuring näitas, et inimesed, kes teevad kodus sageli järgi kokasaadetes või ajakirjades nähtud retsepte, kaaluvad rohkem kui need, kes nii ei toimi.

6. Õnnelikud suhted

Teadlased on kindlaks teinud, et õnnelikes suhetes olevad täiskasvanud ei soovi enam uusi kaaslasi ligi meelitada ja seetõttu pole nad ka kuigi motiveeritud, et teha trenni ning toituda tervislikult.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles