Veebitest näitab, et Eestis elavad targad lapsevanemad

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Eesti lapsevanemate teadmised alaealiste alkoholitarbimisest tulenevatest riskidest on tõusuteel, kinnitas ennetuskampaania Tark Vanem veebitest, mille on tänaseks täitnud juba ligi 25 000 vastajat.

Siseministeeriumi korrakaitse- ja kriminaalpoliitika nõuniku Jenny Jakobsoni sõnul näitab suur huvi testi vastu seda, et vanemad teevad laste kasvatus- ja ennetustöös järjest teadlikumaid valikuid. «Eestis proovib alkoholi iga kolmas laps juba 11-aastaselt ning 2015. aasta esimeses kvartalis registreeriti igal kuul politseis üle 260 alkoholi tarvitanud last,» nentis Jakobson, lisades, et paraku kasvab selliste juhtumite arv soojemate ilmade ja grillihooaja saabumisega tavaliselt veelgi. «Seepärast ongi just praegu sobiv aeg oma lapsega alkoholi kahjulikkusest rääkida ning ise oma käitumisega positiivseks eeskujuks olla,» lisas Jakobson. Nippe, kuidas lastele selgitustööd teha, leiab aadressilt tarkvanem.ee.

Lisaks oma teadmiste testimisele saab kampaania Tark Vanem kodulehel küsida tasuta ja anonüümselt nõu perekeskuse Sina ja Mina psühholoogidelt. «Julgustame kõiki alkoholiprobleemide või teiste kasvatusalaste küsimustega meie poole pöörduma, sest heaks lapsevanemaks ei sünnita, vaid pigem õpitakse ja arenetakse,» rääkis pereterapeut Kadri Järv-Mändoja. Paljud vanemad on seda võimalust juba kasutanud ning veebilehel on küsitud näiteks seda, kui tõsiselt võib alkohol alla 10-aastase lapse tervist kahjustada või kuidas lapsele selgitada olukorda, kus üks vanematest laste nähes igapäevaselt purjus on. «Abi küsimine pole häbiasi, vaid kasulik kogu perekonna tervisele ja tulevikule,» toonitas Järv-Mändoja.

Oma kasvatusoskusi on kodulehel www.tarkvanem.ee testinud inimesed kõikidest maakondadest ning esialgsete tulemuste põhjal on paremad tulemused Raplamaal, Ida-Virumaal ja Saaremaal ning tagasihoidlikumad punktid on saadud Valgamaal, Hiiumaal ja Viljandimaal. Aasta lõpuks selgitatakse testi täitnute põhjal välja ka kõige teadlikemate vanematega kool Eestis. Tänaseks on oma testi tulemuse registreerinud üle 4000 inimese.

Kampaania Tark Vanem esimeses etapis olid loomaperega plakatid üleval kaks nädalat välimeediapindadel üheksas Eesti linnas ning neid nägi näiteks Tallinnas ligi 94 protsenti sihtgrupist. Lisaks jõudsid kasvatusteemalised reklaamid ka sadade tuhandete tele- ja raadiokuulajateni ning kaupluste külastajateni.

Siseministeeriumi algatatud 5−11-aastaste laste vanematele suunatud teavitusprogrammi Tark Vanem keskmes on veebiportaal www.tarkvanem.ee, mis pakub põhjalikku teavet erinevate kasvatusstiilide kohta ning võimalust oma vanemlikke oskusi testida. Lisaks saab kogu aasta vältel ekspertide käest teema kohta tasuta nõu küsida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles