Meie meestemaitset juhivad hormoonid

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Turu ülikooli bioloogi Markus J. Rantala sõnul pole kriteeriumid, mille alusel naised peavad mehi kauniteks ja seksikateks, mitte kultuuride loodud meelevaldsed normid, vaid lihtsalt seletatavad bioloogia põhjal, vahendab ajakiri Naised.

Ovulatsiooni ajal, mil östrogeenitase on kõrgeim, meeldivad naistele hästi maskuliinsed näod - kõrged põsesarnad, tugev lõuajoon -, samuti imponeerib neile siis meeste pikkus ja mehelik käitumine, mis viitab kõrgele testosteroonitasemele ja heale tervisele.

Et karvasus viitab vähesele testosteroonitasemele, sõltub ka naiste suhtumine meeste ihukarvadesse menstruaaltsüklist: kiilakaid ja raseeritud ehk siis kõrgema testosteroonitasemega mehi eelistavad naised ühe Rantala uuringu järgi ovulatsiooniperioodil.

Naistele, kel on loomupäraselt kõrge östrogeenitase, meeldib alfaisane meestüüp palju rohkem kui nendele, kel östrogeenitase veres madalam.

Samas on evolutsioonipsühholoogidel seletus ka asjaolule, miks Marilyn Monroe tüüpi naiste käevangus on tihtipeale väga ilmetud mehed - Rantala sõnul panustavad hüpermaskuliinsed mehed vähe oma paarisuhtesse ning lastesse ja teevad enim kõrvalehüppeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles