Grillimeister Enn Tobrelutsu kümme näpunäidet grillijale

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enn Tobreluts.
Enn Tobreluts. Foto: Magnus Heinmets

Nädalavahetuseks lubatakse sooja ilma, seega tõenäoliselt otsustavad paljud liha või muud head-paremat grillile visata. Selleks, et grillimine hästi välja tuleks, loe, mida soovitab grillimeister Enn Tobreluts silmas pidada. 

1) Lase lihal enne grillimist umbes tund toasoojas seista, nii ei toimu järsku temperatuuri muutust (pruunistus toimub kiiremalt).

Enn Tobreluts (foto: Magnus Heinmets)
Enn Tobreluts (foto: Magnus Heinmets) Foto: santa maria

2) Väga hea on grillsöe süütamiseks kasutada spetsiaalset sütekaminat/starterit ja ökoloogilisi süütekuubikuid.

3) Aseta liha grillile alles siis, kui grillrest on kuum, terasharjaga puhastatud, rätikuga puhtaks nühitud ja toiduõliga kergelt kokku määritud!

4) Pruunista liha alguses kõrgemal kuumusel ühelt küljelt ja siis teiselt küljelt (nii saad isuäratava triibulise välimuse). Lihalõiku tohib keerata vaid üks kord; samas toorvorste, šašlõkki ja ribisid võid keerata ka mitu korda.

5) Peale liha pruunistamist tõsta liha grilli vähem kuumemale alale või kõrgemal asetsevale restile järelküpsema, sulge grillikaas.

6) Järelküpetamise ajal võid laduda mitu lihalõiku üksteise peale, et need liigselt ei kuivaks – samas ideaalse grillihõngu säilitamiseks ära kuhja neid liiga palju üksteise peale.

7) Liha pööramiseks kasuta mugavaid grilltange, mitte kahvlit. Marinaadis lihalõikude ja tooreste grillvorstide jaoks on parim kasutada lapiku otsaga grilltange.

8) Peenikeses sooles toorvorstid aseta grillile nii, et need oleksid ühte pidi kaardus – siis on hea lapikute tangidega korraga mitu vorsti ringi keerata ja ei pea neid ühe kaupa liigutama.

9) Kui kuumus läheb liiga suureks ja lihast eralduv rasv on sütel põlema läinud, saab leeki summutada grillile kaane peale asetamisega ja ventilatsiooniavade sulgemisega, kuid äärmisel vajadusel ka veega, õllega või veiniga. Hea on sütele raputada märgasid lepalaaste, mis tekitavad lisasuitsu ja pehmendavad süte teravat kuumust.

10) Kui soovid, võid kasutada grillil või BBQ-ahjus kala, liha jm toidu küpsetamiseks puidust grill-planku ja puidust grill-pabereid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles