Teadlased tegid kindlaks põhjuse, miks paljud oma kallimaid petavad

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Paljud inimesed, kes on kõrvalsuhetes olnud, väidavad, et nad armastavad oma partnereid endiselt ja kahetsevad oma tegu. Armastamine tähendab ju seda, et sul peab partneri suhtes jääma alles teatud usaldus, austus ja pühendumine.

Antropoloog Helen Fisheri sõnul pole kõrvalsuhtes olemine aga niivõrd must ja valge, kui paljud usuvad. Fisher viis teadlaste tiimiga läbi katse, mille käigus skaneeriti nende inimeste ajusid, kes «olid armunud», kirjutab YourTango.

Katsealustele näidati kõigepealt neutraalseid fotosid, seejärel näidati neile fotosid nende kallimatest. Teadlased soovisid kindlaks teha, milline piirkond ajus aktiveerub selle peale.

Tuli välja, et see piirkond, mis juhib n-ö autasu süsteemi, aktiveerub siis, kui inimene näeb pildil oma kallimat. See on sama ajupiirkond, mis aktiveerub näiteks kokaiini või orgasmi peale.

«Romantiline armastus ei ole emotsioon, see on tung,» sõnas Fisher. «Ja mina usun, et see on veelgi võimsam kui sugutung.» 

Probleem on aga selles, et romantiline armastus pole ainukene armastuse tüüp, mis aktiveerub siis, kui me armume. Teadlased on kindlaks teinud, et eksisteerib kolme erinevat armastust: 

  • sugutung - kirg, mis määrab, kui sageli soovib inimene seksida;
  • romantiline armastus - paneb meid kogu oma energiat vaid ühele inimesele suunama;
  • kiindumine - turvatunne, mida tajume koos pikaajalise partneriga ja mis tekitab tahtmise temaga koos lapsi kasvatada.

Fisheri sõnul näitab see, et inimene on võimeline korraga armastama rohkem kui üht inimest. Ja see on ka põhjuseks, miks mõned inimesed petavad oma kallimaid. «Teaduslikult on võimalik tunda sügavat kiindumust pikaajalise partneri vastu, samal ajal võib inimene aga tunda romantilist armastust kellegi teise vastu ja seksuaalset tõmmet kellegi kolmanda suhtes,» selgitas Fisher.

See küll ei õigusta petmist ega tekita paremat tunnet neile, keda on petetud, kuid nüüd on vähemalt kindlaks tehtud, et kui petja väidab, et armastab endiselt oma kallimat, siis võib ta seda ka tõsiselt mõelda. Isegi, kui ta jagab samal ajal voodit mitme inimesega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles