Kuidas kaitsta keha päikese eest ja samas hea välja näha?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Meile kirjutas lugeja, kes tahab teistega jagada nõuandeid, kuidas võiks kaitsta oma keha päikese eest.

Kui arst mulle paar aastat tagasi ütles, et ma ei tohi enam kunagi päevitada, oli mul nutt kurgus. Kuidas ma suve üle elan? Ma armastan ju päikest ja pruuni jumet! Aga teadmine, et see kõik on mu tervise heaks, jõudis õnneks kiiresti kohale. Jäi ainult praktiline küsimus: kuidas nautida suve end päikese eest kaitstes? Ajapikku olen omad nipid välja töötanud ja jagan neid ka teiega.

1. Päikese eest kaitstes eelista varju ja kaitsvat riietust.

2. Päikesekreemi igale paljale kehaosale piisavalt kanda on tüütu ja raske. Higi ja veega tuleb see maha ja kuidas sa ikka keset päeva tolmusele ja higisele nahale uuesti kreemi kannad? Seega püsi võimalusel varjus ja soeta endale mugav suvegarderoob.

3. Kust leida mugavaid ja ilusaid riideid palavaks päevaks on juba omaette ooper. Tallinnas olen parimad leiud teinud Cortefielist, Massimo Duttist, MAX&Co.-st ja lisaks second hand poodidest.

4. Kõige esimesena vaatan alati, mis materjaliga on tegu. Valikusse jäävad ainult linane, puuvill ja siid, mõnikord ka viskoos.

  • Linane rõivas võib alguses kare tunduda, kuid muutub pehmeks ja kehasõbralikuks juba mõne kandmise ja pesuga. Parim materjal kuumal päeval! Ega meie esiisad ja -emad asjata linast särki kandnud. Tänapäeval tehakse linasest juba väga ilusaid riideid. Hoia eemale vanalinnas müüdavatest turistitoodetest nende disain kõlbab pigem põllule kui linna...
  • Puuvill on vana klassika mugav, kergesti pestav, laias valikus saada. Palaval päeval jääb linasele muidugi kõvasti alla, sest kogub endasse niiskust.
  • Siid väga õhuline, kaunis. Miinuseks see, et õrn materjal võib rebeneda. Hooldussilt soovitab enamasti keemilist puhastust, kuid mina pesen siidi õrnalt käsitsi ja ei mingit muret. Siidiga võrreldes on linane väga pretentsioonitu, kuid siid on oluliselt elegantsem.

5. Ära põlga riiete ostmisel ära ka meesteosakonda. Õnnelikud on need, kellele istuvad õhukesest materjalist meeste linase-puuvillasegu kitsad teksad. Mugavad ja elegantsed.

6. Üks maani kleit kulub kindlasti ära ja midagi õlgade ja käsivarte katteks.

7. Kübar olgu samuti naturaalsest materjalist, et pea ei higistaks. Ja miks mitte tuua jälle moodi kaasaskantav päevavari?

Tuletan meelde, et enda päikese eest kaitsmine peaks olema tervise suhtes ennetav tegevus. See tähendab, et päikese eest peaks kaitsma end kõik juba enne, kui nahk märku annab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles