Alsace, Prantsuse veiniilma valge daam

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viinamäed ja Vogeesid: esiplaanil veinilinnake Eguisheim, mille rahvas on hääletanud ka Prantsusmaa kaunimaks külaks ja mis on üks Alsace’i veinitee tõmbenumbreid.
Viinamäed ja Vogeesid: esiplaanil veinilinnake Eguisheim, mille rahvas on hääletanud ka Prantsusmaa kaunimaks külaks ja mis on üks Alsace’i veinitee tõmbenumbreid. Foto: Léon Beyer

Veiniajakirjanik ja sommeljee Peep Moorast avaldab sümpaatiat Alsace’i valgetele veinidele.

Asudes Saksa ja Prantsuse kultuuri piiril, on Alsace’i veinitegu aastasadadega mõjutanud nii roomlased, germaanlased kui ka frangid. Viinamarjakasvatuse tõid saksapäraselt Elsassina tuntud alale roomlased, sajanditega kujunesid välja germaanilikud kulinaarsed traditsioonid ehk rasvarikkama toidu ja sellega kokku kõlava happelisema valge veini eelistamine. Viimase finessi lisasid frangid, kujundades sealsetest veinidest tugeva kehaga briljandid, nagu me neid praegu tunneme.

Alsace’i veinistiil hõlmab just seda prantslaslikku joviaalsust ja teutooni korrektsust, mis sobitub õige paljude köökidega. Geograafiliselt eraldab Alsace’i muust Prantsusmaast Vogeeside (pr k Vosges) mäeahelik, mis loob viinamarjakasvatuseks ideaalse kliima. Piirijõgi Rein ühendab piirkonna aga rohkem Saksamaa ja Šveitsiga, mis ajalooliselt on avanud kaubandussidemed Põhja-Euroopasse – pole ime, et sealne veinikunst klapib hästi ka meie saksapärase hapukapsa-sealihaga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles