Teaduslikult tõestatud nipid, kuidas valmistuda töövestluseks

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Töövestluseks valmistumine ja töövestlus võivad olla üsna närvesöövad. Õnneks on teadlased kindlaks teinud paar head nippi, kuidas tasuks töövestluseks valmistuda.

1. Harjuta võimalikult kiirelt vastamist

Stress võib keskendumisvõimet mõjutada ja sind närvi ajada ning see omakorda mõjub sellele, kui kiiresti sa jõuad küsimustele vastata. Teadlased tegid kindlaks, et aeglasemalt rääkimine on kindel ärevuse tundemärk ja jätab mulje, et inimene pole kuigi enesekindel, mistõttu ei pruugi tööandja sind tõsiselt võtta, kuigi su resümee avaldas talle muljet. Järgmine kord, kui sul on töövestlus, ära lase stressil end murda ja ürita küsimustele võimalikult kiiresti vastata, kirjutab Marie Claire.

2. Kui võimalik, lepi töövestlus kokku hommikuks

Tuleb välja, et need, kes käivad töövestlustel pigem varakult, on edukamad kui need, kelle töövestlused on hilisemal ajal. Teadlased selgitasid välja, et tööandjad kipuvad võimalikke alluvaid võrdlema teiste kandidaatidega, keda nad on sel päeval juba intervjueerinud. Kui keegi varajastest kandidaatidest on neile muljet avaldanud, hakatakse järgmisi inimesi temaga võrdlema. Seega on mõistlik käia töövestlustel pigem hommikuti ja jätta tööandjale võimalikult hea mulje.

3. Selgita välja võimaliku tööandja huvid

Ei tasu juhinduda sellest, et tööl tehakse vaid tööd ja lõbu jaoks ei jää üldse aega. Uuringud on näidanud, et tööandjad eelistavad neid kandidaate, kellega nad tahaksid ka vabal ajal koos aega veeta. Tänu internetile on tänapäeval asi väga lihtsaks tehtud, seega tee natuke taustauuringut ja selgita välja, millega võib su uus tööandja vabal ajal tegeleda.

4. Mõtle õnnelikke mõtteid

Ekspertide sõnul on kõige olulisem nõuanne töövestlusteks see, et intervjueeritav peaks olema positiivse hoiakuga. See jätab sinust parema ja enesekindlama mulje.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles