Kümme asja, mida kõik noored mehed peaksid teadma

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mehed võivad näha karmid ja tugevad välja, kuid teatud asju tuleb neile aeg-ajalt meelde tuletada, et nad ei unustaks enda eest hoolt kanda. BuzzFeed pani kirja kümme asja, mida kõik noored mehed võiksid meeles pidada.

1. Kui sul on tervisega probleeme, pöördu arsti poole

Dr Kevin Soden ütles, et paljud mehed ei hooli eriti oma tervisest. «Te ei kujuta ettegi, kui palju me puutume kokku meestega, kes on roojates või kusedes verd täheldanud, aga kuna see on iseenesest üle läinud, pole nad arsti poole pöördunud ega abi otsinud,» sõnas ta. Oluline on oma kehale tähelepanu pöörata. Ära karda arsti poole pöörduda ka siis, kui probleem tundub olevat piinlik. Parem on karta kui kahetseda.

2. Ära sea end ega oma tervist ohtu

«Pole mingi saladus, et mehed riskivad rohkem kui naised,» ütles dr Daniel Vigil. Milliseid tegevusi peetakse riskantseteks? Selliseid, mis võivad su tervist kahjustada. Näiteks riskantne seks, riskantne autojuhtimine, riskantsed/ekstreemsed spordialad, vägivaldne käitumine jne.

Mida teha? Ilmselt sa tead seda ise ka, aga kordame üle: kasuta seksides kaitsevahendeid ja käi aeg-ajalt suguhaiguste kontrollis; autos olles kinnita turvavöö ja järgi kiiruspiiranguid; ära sunni end tegema midagi, mis ei tundu õige või mis tundub olevat ohtlik; kui teed trenni, pea meeles ka puhata; kui vähegi võimalik, väldi vägivalda.

3. Kui mõni suhe on segane, tee see korda või lõpeta ära

Kui suhe ei paku sulle täit rahuldust, ära looda, et see muutub iseenesest paremaks. Halb armusuhe tekitab stressi, mõjutab emotsionaalset stabiilsust ja õnnetunnet. Sageli on ohtlikud ka need asjad, millega inimesed tegelevad selleks, et mitte tegeleda halva suhtega: alkoholiga liialdamine, pikalt tööl olemine jne.

Kõigepealt tee kindlaks, millised ohumärgid sinu suhtes esinevad. Kas te tülitsete pidevalt? Kas seksite harva? Kas sul on tunne, et sa pead pidevalt justkui kikivarvul kõndima, et mitte partnerit ärritada? Kas sa tunned, et sa tegelikult ei tahagi selle inimesega koos olla? Kas partner kohtleb sind verbaalselt, emotsionaalselt või füüsiliselt halvasti?

Seejärel mõtle välja, kuidas sa tahaksid olukorda paremaks muuta. Kui soovid teievahelisi probleeme lahendada, räägi oma partneriga. Teraapiast võib kasu olla. Suhtle ka oma sõprade ja perega, kuna nemad on sinu tugivõrgustik. Kui tunned, et sinu armusuhtes esineb väärkohtlemist, otsi kindlasti abi.

4. Ära väldi olulisi küsimusi ja ole enda vastu aus

Esita endale neli tähtsat küsimust:

  1. Kas oled mõelnud, et peaksid vähendama alkoholi või narkootikumide tarbimist?
  2. Kas sa ärritud, kui keegi kommenteerib sinu alkoholi-, tubaka- või narkootikumitarbimist?
  3. Kas joomine või narkootikumide tarvitamine tekitab sinus vahel süütundeid?
  4. Kas oled mõnel hommikul tundnud, et tahaksid alkoholi tarbida, et leevendada pohmelli või rahustada närve?

Kui vastad vähemalt ühele neist küsimustest jaatavalt, siis see võib olla märgiks, et sa ei suuda oma sõltuvust kontrollida ja see võib sulle probleeme tekitada. Kui vastasid jaatavalt kahele või kolmele küsimusele, siis on tegemist juba suure probleemiga ja peaksid abi otsima. 

5. Isegi, kui alkoholi tarbimine pole sinu jaoks probleemiks, ära sellega liialda

Suures koguses alkoholi tarbimine selleks, et kiiresti purju jääda, võib väga ohtlik olla. USAs oli näiteks vahemikus 2006-2010 üle 11 000 juhtumi, kus 20-34-aastased mehed surid alkoholi poolt tekitatud probleemide tõttu. Alkoholi tõttu võib esineda autoavariisid, tapmisi, suitsiide, uppumist, kukkumist jne.

Meeste puhul tähendab alkoholiga liialdamine seda, et umbes kahe tunni jooksul tarbitakse viis või enam alkohoolset jooki. Kui plaanid klubisse minna, kuid ei soovi alkoholiga liialdada, sea omale sobiv tempo. Joo alkohoolsete jookide vahele klaas vett. Ära tarbi alkoholi tühja kõhu peale. 

6. Söö regulaarselt (=iga päev) juurvilju

Juurviljad mõjuvad ainevahetusele hästi (teisisõnu: kui sööd juurvilju, käid regulaarselt kakal). Juur- ja puuviljade söömine pikendab ka eluiga.

7. Tee ka regulaarselt trenni

Trennitegemine on üks parimaid asju, mida saad oma tervise heaks teha. Trenn mõjub hästi nii kehale kui vaimule. Südamehaigused on üle 40-aastaste meeste seas laialt levinud. Kui soovid neid vältida, lisa treening oma päevakavva. 

8. Tea, kuidas väljendub depressioon meestel

Naistel diagnoositakse depressiooni umbes kaks korda tihemini kui meestel, kuid tegelikult on uuringud näidanud, et depressiooni põevad mehed ja naised võrdselt. Asi on selles, et meestel ilmneb depressiooni puhul sümptomeid, mida paljud ei oskagi depressiooniga seostada. Tüüpilised depressiooni sümptomid meestel: vihahood, agressioon, alkoholi vm kahjuliku aine sõltuvus, riskimine. Depressioonile võib viidata ka see, kui mehel puudub asjade vastu huvi, tal erineb uneprobleeme, ta ärritub kergesti ja on stressis. 

Võta hetkeks aeg maha ja mõtle, kuidas oled end tundnud. Kas oled pidevalt stressis ja ärritud kergesti? Kas sul on raskusi viha kontrollimisega? Kas jood liiga palju või riskid rohkem kui tavaliselt? Sellised asjad võivad viidata depressioonile ja võib-olla on sul kasu mõne professionaaliga rääkimisest.

Tähtis on meeles pidada, et probleemid vaimse tervisega on sama tõsised kui kõik ülejäänud terviseprobleemid. Ärevus ja depressioon on probleemid, mis väärivad samamoodi arsti tähelepanu nagu luumurd või diabeet. 

9. Õpi, kuidas tulla stressiga toime tervislikul ja tõhusal moel

Väikestes kogustes stressi kuulub meie igapäevase elu juurde. Kuid krooniline stress, mis ei lase ealeski tõeliselt rahuneda, võib olla väga ebatervislik. Kui oled kogu aeg stressis, siis on tegemist tõsise probleemiga. Räägi mõne terapeudiga, kes õpetaks sulle, kuidas stressiga toime tulla. 

10. Maga korralikult. Igal ööl

Täiskasvanud peaksid igal ööl magama 7-9 tundi. Unepuudus võib tervisele ja õnnetundele liiga teha. See takistab sul õigeid otsuseid langetamast, tekitab isu rasvase ja kaloririkka toidu järele, muudab sind kergesti ärrituvaks ja pahaseks ning mõjutab ka aju tegevust. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles