Miks paneb vein mõnikord pea valutama?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mõne veini etiketil võid näha kirjet «sisaldab sulfiteid» ja pärast sellise veini joomist võib ka pea valutama hakata. Enamiku inimeste puhul pole aga need kaks fakti siiski omavahel seotud.

Hoiatus sulfitite kohta veinis on mõnevõrra aegunud, kirjutab Wall Street Journal. Sulfiteid on tegelikult palju suuremas koguses igasugu teistes toitudes, näiteks tuunikalas või kuivatatud puuviljades. Tegelikult on sulfitite suhtes tundlikud vaid 1 protsent elanikkonnast.

Veinis on aga üks teine aine, mis võib peavalu põhjustada. See on alkohol.

«Mõnikord teatavad patsiendid, et seda reaktsiooni pole, kui piirduda ühe pokaaliga,» kirjutab doktor Lettie Teague. «Ma küsin neilt ikka vastu, et miks te siis rohkem joote?»

Peale alkoholi võib veinis olla veel teisi aineid, mis põhjustavad peavalu. Näiteks laiendavad histamiinid ajus veresooni, türamiinid jällegi pitsitavad neid kokku. Kui sul tekib tihti pärast juustu või mädarõika söömist peavalu, võib see juhtuda ka veini juues. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles