Uuring: hea haridus ei tee inimest õnnelikumaks

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Loodad, et kooli tagasiminek muudaks sind enesekindlamaks? Targemaks teeb see küll, ent nagu näitab ajakirjas British Journal of Psychiatry avaldatud värske uuring, siis õnnelikumaks paraku mitte.

Warwicki meditsiinikooli uurijad kasutasid 2010.-2011. aastal Inglismaal kogutud andmeid 17 000 inimese vaimse tervise ja heaolu kohta. Heaolu all peeti silmas head enesetunnet ja eluga hakkama saamist, õnnetunnet ja rahulolu oma eluga, vahendab Woman’s Day.

Leiti, et inimese haridustase ei mõjuta kuidagi tema õnnetunnet. See võib tunduda üllatav, sest paljud varasemad uuringud on näidanud, et madal haridustase on seotud vaimuhaiguste suurema riskiga. 

Ekspertide sõnul pole aga üllatumiseks põhjust, sest inimene saavutab õnnetunde baastaseme siis, kui tema lihtsamad vajadused on kaetud. Seetõttu ei tähenda aastaid õppimist ja suure palga peale saamist seda, et oleksid kindlasti õnnelik. 

«Õnn võib tuleneda väga paljust, näiteks perest, sõpradest, usust, ühtsustundest ja eesmärgitundest, mis on kõik kättesaadavad ka madalama sissetulekuga inimestele,» sõnas psühhiaater Norman E. Rosenthal uuringu tulemusi kommenteerides.

Ära põe, kui sul pole kõrgharidust - see ei tähenda, et su elu peaks olema nukker. Õnn on suhtumise küsimus ja ei kuulu vaid väljavalitutele. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles