Viis moodust, kuidas sa oma tervise-eesmärgid ise ära rikud

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liigset kehakaalu ei peeta kasulikuks.
Liigset kehakaalu ei peeta kasulikuks. Foto: SCANPIX

Kui kaal ei näita pingutustest hoolimata numbreid, mida tahaksid, siis tuleks veidi järele mõelda, milliste varjatud harjumustega oma kaalulangust saboteerid.

Alahindad seda, kuipalju kaloreid ära sööd. Selleks, et kaal langeks, tuleb ära kulutada rohkem kaloreid, kui sisse sööd. Lihtne. Kui  sööd rohkem, siis kaal ei lange ja unistused jäävadki vaid unistusteks. Kuidas sa peaksidki teadma, kui palju sööd, kui sa kaloreid ei jälgi? Umbkaudu arvestades paned suure tõenäosusega mööda. Uuringud on näidanud, et keskmine inimene alahindab oma päevast kalorikogust koguni 600 kilokalori piires, kirjutab Hello Healthy. Kõige lihtsam on kaloreid jälgida mõne rakenduse abiga.

Ülehindad seda, kui palju kaloreid treeninguga põletad. Kõige kindlam on mõõta kalorikulu pulsikella abil, aga sellele lisaks tasub oma treeningud sisestada taas mõnd rakendusse, mis võtab arvesse sinu keha eripärasid. Nende kahe abil saad kindlama tulemuse. 

Sa ei maga piisavalt. Unepuuduse tagajärjel tõuseb organismis hormoon greliini tase, mis annab kehale signaali näljatundest. Samal ajal väheneb ka leptiini tase, mis annab märku täiskõhutundest. Unise ja väsinuna ei jaksa sa tõenäoliselt ka nii palju ringi liikuda ja jätad ehk trennigi vahele. Hommikuti trenni pärast varem ärkamine on soovitav vaid siis, kui lähed õhtul ka mõistlikul ajal magama.

Sööd küll tervislikke toitusid, aga liiga palju. Ega see, et mõni toit on kasulik, ei tähenda, et selles poleks kaloreid. Mõni väärt vili, nagu näiteks avokaado, on päris kaloririkas. Pea seda meeles ja ära unusta oma toiduportsjoneid jälgimast.

Ajad janu näljaga segi. On sul tõesti kõht tühi või tahaksid veidi juua? Küsi seda endalt enne, kui sööma hakkad. Juba kerge janu võib tekitada näljatunde. Kui oled harjunud sagedasti jooma, on sul ka väiksem söögiisu ja ei teki kergesti arutuid isusid. Enne söömist joo klaasitäis vett, et poleks ahvatlust süüa toitusid, mis ei tee sulle head.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles