Miks me kipume inimesi endast eemale tõukama ja riskime üksijäämisega?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

On täheldanud, et kahekümnendates noored on omaks võtnud uue meetodi inimestega tutvumiseks. Seda võib nimetada «lõpetame enne, kui midagi saab alata» meetodiks ja see levib noorte seas kulutulena. Kuna kohtingukultuuri juurde kuuluvad tänapäeval näiteks sotsiaalmeedia ja erinevad rakendused (nt Tinder), siis on lihtne teistega põgusaid suhteid luua, kuid sama lihtne on neid suhteid ka lõpetada ja unustada.

Varem toimis kohtingumaailm laias laastus nii: vahetati telefoninumbreid, lepiti kokku kohtinguid, käidi kohtingutel, lepiti kokku uusi kohtinguid, käidi ka nendel jne. Praegusel ajal on see süsteem aga teistsugune: vahetatakse telefoninumbreid, lepitakse kokku kohting, jäetakse kohting ära. Või ei vahetata numbreid, kohtutakse Facebooki või Tinderi abil, saadakse seksi eesmärgil kokku, vahetatakse telefoninumbreid, kuid ei helistata teineteisele kunagi, kirjutab Elite Daily.

Mis vahet sel on, kui üks kohting ära jätta? Uute inimestega on praegusel ajal ju niivõrd lihtne tutvuda ja uusi kohtumisi kokku leppida. Aga kas seda ka tehakse? Või on pigem levinud selline tendents, et kui kohting on juba peaaegu käes, jäetakse see ära, kuna «suhe» teise inimesega on muutunud liiga tõsiseks või reaalseks? 

Mis juhtus, et noored otsustasid poolel teel alla anda ning pigem üksi koju jääda? Tõenäoliselt juhtus midagi keskkooli ja täiskasvanuelu vahel, tõenäoliselt said paljud haiget ja muutusid seetõttu vähem julgeks ja nende enesekindlus kahanes. Sest ühel hetkel võeti alateadlikult vastu ühine otsus, et lihtsam on inimesi eemale tõugata enne, kui nad saavad meile liiga lähedaseks. 

Siin on mõned põhjused, miks see võib nii olla.

1. Me kardame

Palju kergem on öösel magada, kui tead, et ajasid inimese eemale, mitte ei lasknud teda endale liiga lähedale. Palju kergem on öelda, et sina olid see, kes asja lõpetas. Palju kergem on teisele haiget teha enne, kui tema teeb sinule haiget. 

Aga kas on parem üksi olla ja jääda ilma erinevatest võimalustest või on parem riskida sellega, et sa võid veidi haiget saada? Kellegagi koos olles on alati võimalus, et sa võid üksi jääda, aga kui sa lükkad inimesi endast pidevalt eemale, siis on see kindlustatud, et sa jäädki üksi. 

2. Ajastus pole õige

Millal on õige aeg teisi endale ligi lasta? Millal on õige aeg suhet alustada? Selleks polegi õiget aega. See kas juhtub või mitte. See ei pruugi juhtuda siis, kui oled majanduslikult kindlustatud või emotsionaalselt valmis. See ei pruugi juhtuda siis, kui sa otsustad, et nüüd ma olen valmis või kui sul on kõik muud asjad elus n-ö joonel. See juhtub tavaliselt siis, kui sa pole üldse valmis. Siis, kui su elus valitseb kaos. 

See juhtub alati õigel ajal, kuigi sa ei pruugi seda ise kohe mõista.

3. Me arvame, et teine inimene on meie jaoks liiga hea

Kui sa eeldad, et keegi on sinu jaoks liiga hea, siis seda võib võrrelda sellega, et sa rebid oma südame rinnust ja ulatad selle teisele inimesele hõbekandikul. Miks sa tahad midagi sellist teha? Miks sa annad ära kogu oma võimu? 

Inimesed on võrdsed, eriti armastuses. Kui kohtad naist, kes on sinu silmis kõige ilusam õrnema soo esindaja maailmas või meest, kes on äärmiselt nägus, ei pea sa neid kartma. Inimeste eemaletõukamine sellepärast, et sa kardad haiget saada, on sama hea, kui taandumine veel enne, kui sõda on alguse saanud.

4. Me arvame, et oleme ise teiste jaoks liiga head

Praegusel ajal pööratakse väga palju tähelepanu sellele, mida sõbrad (ja isegi võõrad) meist arvavad. Meil on salajased voodikaaslaed, salajased suhted ja salajased lahkuminekud, kuna meile tundub, et nii on parem. 

Kui tegemist on aga armastusega, siis ei tasu nii mõelda. Kui partner teeb sind õnnelikuks (või võiks sind õnnelikuks teha, kui annaksid talle võimaluse), siis miks sa arvad, et ta pole sinu jaoks piisavalt hea kaaslane? Ära pea end teistest paremaks, me kõik oleme tegelikult võrdsed.

5. Me nägime seda üht asja ja nüüd ei saa me sellest enam üle

Võib-olla oli mees närvilise olekuga või naise naeratus polnud ideaalne, pole oluline, milline pisiviga meie tähelepanu tõmbas, me soovime sellest olukorrast kiiresti jalga lasta ja partneri unustada. Sageli me isegi otsime partneri juures asju, mis annaks meile õiguse lahkuda. Probleem on selles, et me ajame taga täiuslikkust, kuid see kindlustab, et me jäämegi üksi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles