Hinga end rõõmsaks ja ilusaks!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Hingamine on kõige olulisem protsess, sest see mõjutab igat meie keharakku. Cosmo õpetab, kuidas seda teha tuleks. 

Paljud inimesed hingavad valesti, kasutades ainult väikest osa kopsumahust, pinnapealne hingamine aga jätab keha hapniku ja prana’ta ehk elujõuta. Õige hingamine on sügav ja aeglane, see rahustab, suurendab keskendumisvõimet, vähendab ärevust, loob sisemist tasakaalu ning muudab sind säravamaks ja ilusamaks. Siin on mõned imelised pranayama hingamistehnikad, mis meelitavad meie keha ja meelt.

Ujjayi Pranayama ehk võidukas hingamine

Seda kutsutakse ka ookeani hingamiseks, kuna kurgust tekkiv heli meenutab lainete liikumist randa. Ujjayi hingamine lõdvestab, muudab meele rahulikuks, keskendunuks ja toob kehasse uut energiat. 

Istu mugavas asendis, selg sirgelt, hinga nina kaudu sügavalt ja aeglaselt sisse, nii et rind kerkib ning tähelepanu on suunatud kurgule, kus lood kerge pinge, et takistada õhu liikumist. Läbi nina sisse hingates kostub õhuvoolu heli – aah. Hinga nina kaudu välja, juhtides õhuvoolu kurgu tagaossa, kus tekib merelaine mühisemise moodi kõlav heli – haa. Et seda paremini kuulda, võid käed panna kõrvadele. Sisse- ja väljahingamised peaksid olema ühepikkused ning ilma pausita. Tee kuni 2 korda päevas, aga mitte üle 5 minuti korraga.

Abdominal Breathing Pranayama ehk kõhuhingamine

Kõhuhingamine tasakaalustab emotsioone, lisaks tugevdab kõhulihaseid ja on abiks seljalihastele keha rühi hoidmisel. Ergutab hästi ka seede-süsteemi.

Istu mugavalt toolil või ole pikali. Aseta üks käsi rinnakorvi ja teine kõhu peale. Hinga läbi nina sügavalt ja aeglaselt sisse. Sissehingamisel läheb kõht natuke punni, väljahingamisel tagasi selgroo poole. Harjutust õigesti tehes peaks sinu käsi kõhu peal tõusma, aga rinnakorvil olev käsi jääb paigale. Tee seda harjutust mõned minutid või 25 korda.

Nadi Shuddhi Pranayama ehk vahelduva ninasõõrmega hingamine

Ehkki inimese mõlemad ninasõõrmed töötavad hingamisel samaaegselt, on üks ninapool alati domineerivam. Domineeriva ninasõõrme vahetumine toimub iga 2 tunni tagant. See harjutus aitab domineerivat ninapoolt muuta. Parema ninasõõrmega hingamise alustamine teeb meid energilisemaks ning vasakhingamine rahustab ja lõdvestab.

Istu sirge seljaga, sule parem ninasõõre parema käe pöidlaga ja hinga aeglaselt ning rahulikult sisse läbi vasaku sõõrme. Seejärel sule sama käe nimetissõrmega vasak ninasõõre ja hinga samamoodi välja läbi parema sõõrme. Järgmine sissehingamine toimub läbi parema ninasõõrme ja väljahingamine omakorda läbi vasaku ninasõõrme. Lõpeta sama poolega, millega alustasid. Tee nii kuni 12 hingamist.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles