Kuidas arendada lapses armastust raamatute vastu?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Uuringud näitavad, et kui lapsevanem osaleb lapse lugemisoskuse arendamises aktiivselt, on ka lapsel suurem tõenäosus selles edu saavutada. 

Emmede Klubi kirjutab, et lisaks lihtsalt üheskoos kõva häälega ette lugemisele on hulgaliselt teisigi tegevusi, mida lapsega koos tehes aitad kaasa tema lugemisoskuse arengule ja sütitad temas raamatute lugemise vastu kire, mis saadab ja lõbustab teda läbi elu. Näiteks:

Loo koju «trükisterohke» keskkond. Kui kodu täidavad ajakirjad ja raamatud, võib see aidata lapse lugemisoskust ja -soovi stimuleerida.

Veendu, et lapsed näeksid ka sind lugemas. Lastele meeldib imiteerida ja «täiskasvanuid mängida». Sinu positiivne eeskuju saadab tillukesele algajale lugejale signaali lugemise olulisuse kohta. Lisaks julgustab see last lugemist väärtustama, kui ka tema vanemad seda oluliseks ja väärtuslikuks peavad. Kõigele krooniks tunneb ta nii sinuga lähemat seotust ja nõnda tekivad lapse peas seosed armastuse, soojuse ja läheduse ning lugemise vahel. 

Külastage koos kohalikku raamatukogu. Perekondlik väljasõit raamatukokku on tore võimalus üheskoos vahvaid elamusi kogeda. Nende hulka võib kuuluda teineteisele kordamööda ette lugemine, teineteise huvide ja eelistustega tutvumine, raamatutest ja muinasjuttudest rääkimine jne.

Julgusta lapsi ühendust võtma ka lastega väljaspool kooli. Kirjasõbra hankimine on tore viis kirjutamist ja lugemist harjutada ning sellega seoses ka palju rõõmu ning elevust kogeda.

Mängige tähe- ja sõnamänge. Lisaks toredatele autosõidu ajal mängitavatele suulistele sõnamängudele on olemas ka palju toredaid lauamänge, mis nõuavad ning arendavad tähestiku tundmist ja sõnade moodustamist, mis omakorda mõjuvad positiivselt lapse lugemisoskusele.

Paluge terve perekond lavale! Miks mitte korraldada perekondlikke etendusi, kirjutada näidendeid, teha näiteproove, harjutada ja rolle pähe õppida? Nii ei õpi laps mitte ainult kirjutama, lugema ja teksti meelde jätma, vaid ka lugusid edasi jutustama ning enesekindalt ette kandma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles