Kas on mõtet olla suhtes inimesega, kes ei taha abielluda?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Suhte- ja seksiekspert Tracey Cox kirjutab Daily Maili naisteportaalis sellest, kas on mõtet olla suhtes inimesega, kes on ausalt öelnud, et ta ei plaani su kätt paluda. Cox toob välja seitse küsimust, mis aitavad kindlaks teha, kas on mõtet selle partneriga jääda või mitte.

Kim Sears ootas kaheksa aastat, et Suurbritannia tennisist Andy Murray tema kätt paluks. Mariah Careyl kulus aga kuu aega enne, kui ta Nick Cannoni abieluettepaneku vastu võttis. See, kui kaua paaridel kulub kihlumiseks ja abiellumiseks aega, on väga individuaalne, ent kui üks partner ei jaksa ära oodata, millal ta saab altari ette kõndida, kuid teisel pole plaanis seda üldse teha, siis pead ilmselt teatud küsimustele vastuseid leidma.

Ei tasuks olla suhtes inimesega, kes kasutab sind lihtsalt n-ö vahepalana enne, kui tema tõeline armastus ta ellu saabub. See ei mõju lihtsalt hästi. Aga lugu on hoopis teine, kui oled koos kellegagi, kes teatud õigustatud põhjustel ei soovi sinuga abielluda.

Aga kuidas kindlaks teha, kas sinu partner ootab n-ö paremat kaaslast või pelgab ta lihtsalt abiellumist? Paariterapeutide sõnul on selle kindlaks tegemiseks kokku üheksa küsimust: seitse sinu partneri kohta ja kaks, mille peaksid esitama iseendale.

1. Milline on partneri taust ja suhete ajalugu?

Kui partneril on minevikus halbu kogemusi suhetega, siis pole mingi ime, et ta ei usu abielusse ja tema jaoks on see lihtsalt paberileht. Kui tema minevikus on põrunud abielusid, siis suhtub ta armusuhetesse ilmselt küüniliselt. Võimalik, et ta on kõrvalt näinud näiteks seda, kuidas tema vanemate abielu kildudeks purunes ja seetõttu ei soovi ta ise abielluda. Ta ei karda nii väga abielu, vaid hoopis seda, kuidas abielu võib lõppeda.

Kas sinu partner on üldse valmis abiellumisest rääkima? Kui sa ei saa temaga koos maha istuda ja rääkida asjadest, mis on sinu jaoks olulised, siis ei peaks sa üldse kaaluma temaga abiellumist. Kui ta ei soovi seda teemat üldse puudutada, siis see näitab tema vähest huvi sinu ja su tunnete vastu.

2. Kas ta oskab välja tuua mõne põhjuse, miks ta ei soovi abielluda?

Suureks ohumärgiks on see, kui küsid mehelt, miks ta sinuga abielluda ei soovi ja tema vastab: «Ma ei tea.» Tavaliselt on selle taga ikkagi mingi põhjus. Võib-olla väldib ta lihtsalt tõe välja ütlemist – et ta lihtsalt ei taha sinuga abielluda –, aga võib-olla on asi hoopis selles, et ta ei oska oma tunnetest rääkida. Kumbki põhjus pole aga piisavalt hea ega loo tugevat pinnast tervele suhtele.

3. Kas tal on probleeme pulmatseremooniaga?

Üks paar, keda mina isiklikult tunnen, läks peaaegu lahku seetõttu, et mees ei tahtnud pulmade pidamisest rääkida, kuigi ta armastas naist väga. Mees jäi naisest peaaegu ilma, kuna ta ei tahtnud naisele tunnistada, et talle ei meeldiks pulmatseremoonia ajal tähelepanu keskpunktis olla.

4. Kas teda hirmutab mõte, et kõik tema pereliikmed oleksid koos ühes toas?

Kui asi on tõesti selles, paku mehele välja, et võite korraldada väikese tseremoonia, kuhu ei pea üldse palju inimesi kutsuma. Äkki paneb see teda leebuma ja vaatab pulmadele uue pilguga.

5. Kas asi on rahas?

Küsimus pole ainult selles, kes pulmade eest maksab. Mehed lükkavad abiellumist edasi selle hetkeni, mil nad tunnevad, et on majanduslikult kindlustatud. Kuigi praegusel ajal on mehed ja naised võrdsemas seisus kui enne, tunnevad mehed siiski vajadust olla suhtes need, kes teenivad rohkem ja saavad naistele kõike lubada.

6. Kas ta kardab, et abiellumine rikub hea suhte?

Me kõik oleme kuulnud lugusid paaridest, kes pärast pikka kihlust otsustavad abielluda, kuid lahutavad vaid mõni kuu hiljem. Tavaliselt on põhjuseks see, et suhe põrus ja abiellumine oli viimane moodus, kuidas proovida seda päästa. Aga kui mees on teie suhtega hetkel rahul ja ta näeb kõrvalt, kuidas sõprade abielud ei pea vastu, võib see teda närviliseks muuta. Milleks parandada midagi, mis ei vaja parandamist? Mõned inimesed naudivad kooselu ilma abiellumiseta. Teiste jaoks tähendab abielu turvatunnet, mugavust ja oma armastuse jagamist. Leidub neidki, kelle silmis on abielu lämmatav ja mõttetu.

7. Kas nad on püsisuhtega rahul ilma abiellumiseta?

Ära aja omavahel segamini abielu ja pühendumist. Paljud paarid on teineteisele pühendunud ilma abiellumiseta. Ja abielu ei kindlusta, et partner pühenduks sulle (või oleks truu). Kui ta võib hea meelega rääkida maja soetamisest, laste saamisest, lemmikloomade võtmisest ja ühistest puhkustest, siis ilmselt pole tal püsisuhte vastu midagi. Kui ta ilmselgelt armastab sind, on sulle pühendunud, kas tasuks abiellumisest suurt probleemi teha?

Kaks küsimust, mille võiksid endale esitada.

1. Miks on abielu minu jaoks nii oluline?

Ole enda vastu aus ja mõtle välja, mis sind abielluma ajendab. Mõtle ka sellele, millises seisus on teie suhe. Üks halvemaid põhjuseid abiellumiseks on see, kui loodad, et see parandab lõppema hakkava suhte.

2. Kas sa surud seda teemat liiga varakult peale?

Kui olete koos olnud vähem kui kuus kuud ja sa mõtled/räägid juba abiellumisest, kas sulle ei tundu, et sa kiirustad? Kuhu sul on kiiret? Kui soovid selle mehega elu lõpuni koos olla, miks see sõrmus/paber niivõrd tähtis on?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles