Naised, kes annavad ilule uue tähenduse

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: naine.postimees.ee

Kuna ühiskond ja inimesed muutuvad, muutub ka ilu tähendus. Aga kas ilu on üldse vaja üheselt defineerida? Marie Claire reastas kümme mõjuvõimsat naist, kes tõestavad, et ilu võib tähendada erinevaid asju.

Lea T

Transseksuaalse modelli avastas Givency moemaja disainer Riccardo Tisci ja 2010. aastal oli Lea T Givenchy reklaamikampaaniate staar. Pärast seda on ta üles astunud moelavadel ja fotoseeriates. 2014. aastal sai temast kosmeetikafirma Redkeni reklaaminägu, seega on Lea T esimene avalikult transseksuaalne modell, kes reklaamib rahvusvahelist kosmeetikabrändi. Modell ütles, et talle meeldib Redkeniga koostööd teha, kuna antud kosmeetikafirma hindab ilu erinevaid vorme.

Lea T.
Lea T. Foto: AP / Scanpix

Denise Bidot

Bidot on esimene pluss-suuruses modell, kes astus 2014. aastal üles New Yorgi moenädalal. Bidot on osalenud Targeti, Forever 21, Macy'se ja Nordstromi reklaamikampaaniates. Bidot on öelnud, et kõige tähtsam on end oma nahas mugavalt tunda. 

Denise Bidot.
Denise Bidot. Foto: AP / Scanpix

Rain Dove

Androgüünne modell Rain Dove on esitlenud nii naiste- kui meestemoodi. Dove usub, et tema karjäär on justkui teist tüüpi aktivism. «Naised ei peaks astuma meeste rollidesse, et end mõjuvõimsana tunda. Seda ma üritangi oma tööga teha. Me ei pea võtma naiste- ja meestemoodi eraldi, vaid võiksime mõelda, et tegemist on lihtsalt inimestele tehtud riietega,» ütles Dove.

Rain Dove.
Rain Dove. Foto: SIPA

Winnie Harlow

Winnie Harlow ehk Chantelle Brown-Young on 19-aastane modell, kes põeb kroonilist haigust vitiliigot, mistõttu on tema tumedal nahal heledad laigud. Harlow kannatas koolikiusamist ja otsustas 2011. aastal postitada YouTube'i video, kus ta rääkis avameelselt oma haigusest. Noor naine võttis osa saatest «Ameerika tippmodell», mis pani alguse tema modellikarjäärile. Hiljuti sai ta Dieseli reklaaminäoks ja võtab aktiivselt osa ka moe-show'dest. «Ainus inimene, kes saab tekitada sinus tunde, et sa pole ilus, oled sina ise,» on Harlow öelnud. 

Winnie Harlow.
Winnie Harlow. Foto: AP

Jillian Mercado

Jillian Mercado põeb lihasdüstroofiat ja liigub ringi ratastoolis, aga see ei tähenda, et ta poleks ilus. Ta on üles astunud näiteks Dieseli ja Nordstromi kampaaniates. «Minu elus oli aeg, mil ma võrdlesin end pidevalt teistega. Sain kiiresti aru, et ma elasin vales,» ütles Mercado hiljuti antud intervjuus. «Me ei peaks ootama teistelt juhtnööre, kuidas olla ilusad, kuna me saame ise olla endale ilukompassiks.»

Jillian Mercado.
Jillian Mercado. Foto: SIPA

Andreja Pejic

Andreja Pejici sünnijärgne nimi on Andrej Pejic ja kuni 2014. aastani nimetati teda «androgüünseks modelliks» ja ta ise ütles sageli, et on «kahe soo vahel». Alates eelmisest aastast on aga tegemist transseksuaalse modelliga, kes tegutseb vaid Andreja nime all. Pejic sai kuulsaks modellina, kes astus üles paljude tuntud disainerite moe-show'del kandes nii meeste- kui naisterõivaid.

Andreja Pejic.
Andreja Pejic. Foto: SIPA

Jamie Brewer

30-aastane Brewer on eelkõige tuntud tänu oma rollile seriaalis «American Horror Story», kuid hiljuti sai naine hakkama veel ühe olulise teoga: ta oli esimene Downi sündroomiga modell, kes astus üles New Yorgi moenädalal. «Noored naised vaatavad mind ja mõtlevad, et kui mina saan sellega hakkama, saavad nemad ka. Väga inspireeriv on olla teistele eeskujuks ja julgustada noori naisi näitama, kes nad tegelikult on,» sõnas Brewer.

Jamie Brewer.
Jamie Brewer. Foto: AP

Elliott Sailors

Elliott Sailors, kes kunagi osales iludusvõitlustel ja oli ainult naisterõivaste modelliks, astub nüüd üles nii meeste- kui naisterõivaste moe-show'del. Sailorsi sõnul saab ta tänu sellele kauem modellina töötada. «Meesmodellid ei pea nägema võimalikult noored välja, seega mul on veel kõvasti aega,» ütles ta. Erinevalt Andrejast või Least, ei plaani Elliott sugu vahetada. «Ma pole kunagi tundnud, et oleksin sündinud vales kehas.»

Elliott Sailors paremal.
Elliott Sailors paremal. Foto: SIPA

Robyn Lawley

25-aastane Lawley on Austraalia päritolu pluss-suuruses modell, ent naine ise on öelnud, et ei pea ennast pluss-suuruses modelliks: «Ma olen kõigest modell, kes üritab aidata naistel oma keha aktsepteerida.» Lisaks modellitööle disainib Lawley ujumisrõivaid ja on üles kutsunud disainereid kasutama näidismodellidena neid, kes pole piitspeenikesed. 

Robyn Lawley.
Robyn Lawley. Foto: SIPA/Scanpix

Carmen Dell'Orefice

83-aastane modell Carmen ei kavatse veel pensionile jääda - alles hiljuti võis teda näha ajakirja «Harper's Bazaar» kaanel. Teda peetakse hetkel vanimaks töötavaks modelliks. Naine oli kõigest 15-aastane, kui ta esimest korda ajakirja «Vogue» kaanele sai ja alates sellest ajast on ta aktiivselt modellitööga tegelenud. Viimastel aastatel on ta osalenud Targeti ja Rolexi reklaamikampaaniates ning astunud üles paljudes moeajakirjades. 

Carmen Dell'Orefice.
Carmen Dell'Orefice. Foto: SIPA/Scanpix
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles