Kuidas valida endale õiged päikeseprillid?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Päikeseprillide valimine võib kevade tulekul ja enne suve osutuda parajaks katsumuseks. Millised päikeseprillid on kõige kasulikumad minu silmadele? Millised sobivad mulle kõige paremini? 

Prillide ostmisel on väga oluline kaaluda oma valikuid hoolega, sest tegelikult on õigete välja selekteerimine sama tähtis, nagu nägemisprillide valimine. Ka päikeseprillid mängivad suurt rolli selles, kui hästi me tegelikult näeme, kirjutab KSA Silmakeskuse blogi.

Prillide ostmisel on oluline nende praktiline väärtus

Õigete ja mugavate prillide leidmiseks tuleb kõige pealt esitada endale küsimus: «Mille jaoks on mulle päikeseprille vaja?» Erinevad hobid ja tegevused, nagu näiteks sport või autoga sõitmine eeldavad ka spetsiifilisemat päikeseprillide valikut.

Lisaks kasutame päikeseprille ka tavapärastes olukordades, nagu näiteks tänaval kõndides või rannas aega veetes. Et päikeseprillide kandmisel oleks võimalikult suur kasutegur, tuleb silmikaitsvaid prille valida vastavalt tegevusalale. Mugav on soetada endale näiteks kaks paari prille. Ühed sportlikuks tegevuseks ning teised vaba aja veetmiseks. Nii ei ole sa spordirajal kentsakalt moodsate raamidega ega jaluta tänaval spordiprillidega.

Vali enda näokujuga kokkusobivad prillid

Kõige lihtsam on päikeseprillide valimisel arvestada näo iseloomulike joontega. Üldjuhul võib inimese nägu  määratleda nelja erineva kuju kaudu – kolmnurkne, ümmargune, kandiline ja ovaalne.

Neli näotüüpi
Neli näotüüpi Foto: KSA Silmakeskus

Tänapäeval on saadaval ka väga palju erineva tegumoega päikeseprille – kandilisi, ümmargusi; suuremaid,väiksemaid; sportlikke, igapäevaseid jne. Selleks, et oma näole sobivaid prille leida, pea meeles järgmist:

Päikeseprillide kuju peab olema kontrastis sinu näokujuga.

Seega kui sul on kandiline nägu, peaksid eelistama ümmargusemaid mudeleid ja vastupidi. Loomulikult leidub igale reeglile ka erandeid, sest lõpuks määrab sobivate päikeseprillide valiku lisaks kujule ja mugavusele ka nende hind ja kvaliteetsus.

Päikeseprillid olgu kvaliteetsed

Päikeseprillide valikul vaat et kõige tähtsam on see, et nad pakuks meie silmadele maksimaalset kaitset. Tõhusaimad UV-kiirguse eest kaitsjad on polariseeritud klaasidega päikeseprillid. Need klaasid näevad esialgu välja nagu tavalised, kuid tegelikult on neil võime vähendada nägemist segavaid peegeldusi ja suurendada kontraste. Sellised prillid on levinumad autojuhtide ja sportlaste seas, kelle jaoks on väga oluline vähendada nägemise vaateväljas segavate valguslainete osakaalu.

Heledad või tumedad klaasid

Arvatakse, et mida tumedam on prilliklaaside toon, seda suuremat kaitset pakuvad nad UV-kiirguse eest. Tegelikult peaks eelistama hoopis heledamaid klaase. Tumedamad klaasid muudavad inimese pupillid tavapärasest suuremaks, mistõttu muutuvad suurenenud pupillid ka ohtlikule kiirgusele vastuvõtlikumaks. Hele klaas muudab pupillid aga väiksemaks, see tähendab, et silmad on päikesekiirguse eest paremini kaitstud.

Pea meeles, et õiged päikeseprillid on investeering sinu silmade pikaajalise tervise heaks.  Seepärast tasub prille hoolikalt valida ja neisse ka panustada. Kui sa ei ole kindel, kui õigesti prille valid, siis konsulteeri kindlasti selle ala spetsialistidega, kelle väljaõppe hulka kuulub ka päikeseprillide soovitamine ja õige kuju leidmine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles