Küsimused, mis aitavad suhtesse värskust tuua

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Rutiini langenud suhtes kipuvad partnerid tundma, et midagi on valesti. «Kas ma valisin enda kõrvale vale inimese? Kas ta enam hoolibki minust?» tekivad pähe hirmsad mõtted. Võimalik, et tegelikult pole midagi valesti ja tegu on kõigest mõõnaga, mida tuleb igas pikaaegses suhtes ette.

Terapeudi juures kurdetakse sageli sarnaste probleemide üle, kirjutab Psychology Today. Näiteks öeldakse, et suhe tundub «tühi» või et selles pole enam särtsu. Kurdetakse, et elu on tuim ja maagiat pole. 

Rasketel aegadel on abi sellest, kui mees ja naine tuletavad meelde oma suhte algusaegu. Isegi need, kes kaaluvad tõsimeeli lahutust, meenutavad hea meelega neid helgeid hetki, kui kõik oli veel muretu ja erutav. 

Samas on iga suhe ainulaadne: võib olla, et kasvasite paariks ajapikku või pidite kokkusaamiseks ületama mitmeid raskusi. Võib-olla te alguses isegi ei meeldinud teineteisele, aga siis muutis miski te meelt. Mõnikord armutakse esimesest silmapilgust ja kiiresti tekib väga tugev side, mis jahmatab mõlemat osapoolt. Võib ka olla, et teil mõlemal oli väga raske ja keeruline minevik ning teineteist leidnuna olite üllatunud, kui hea on kellestki hoolida ning olla hoolitav.

Kõik need lood näitavad, mis võib olla suhte ja läheduse aluseks. Oma armastuse loo meenutamine tuleb kasuks ka aastaid hiljem. Esiteks murendab see teie vahele tekkinud seina ja tekitab võimaluse vanade tunnete ülessoojendamiseks. Teiseks aitab see meenutada, mis olid teie suhte kõige tugevamad tunnused, mida saab ka nüüd edasi arendada. Kolmandaks pakub meenutamine lootust ja mõjub motiveerivalt. Tuletades meelde, et varem oli teie suhe rahuldustpakkuv, on kergem taas õige suund üles leida.

Lihtne on unustada, kui raske oli alguses tugevat suhet luua. Võib tunduda, et see juhtus iseenesest, aga tegelikult mitte - teie lõite oma särtsu ja maagia ise, jupp jupi haaval. Vaid sina ise ja sinu kallim olite need, kes tekitasid teievahelise erilise sideme ja intensiivse armastuse.

Järgnev harjutus koosneb 16 küsimusest, mis aitavad teil oma lugu meelde tuletada. Harjutus pole vaid neile, kelle suhtes on kriis, see tuleb kasuks ka tugevatele paaridele. Võid esitada neid küsimusi iseendale või arutleda nende üle koos partneriga. Isegi kui kaaslane pole harjutusest huvitatud, tasub sul endal vastuste peale mõelda.

  1. Kuidas te kohtusite?
  2. Mis sulle esimesena partneri juures atraktiivne tundus?
  3. Mida te oma esimesel kohtingul tegite?
  4. Millal sa mõistsid, et teie suhtest võiks areneda midagi erilist?
  5. Mis pani sind üldse arvama, et see suhe on eriline?
  6. Mida sinu sõbrad teie suhtest arvasid?
  7. Mida su pere arvas?
  8. Kas te pidite mingitest raskustest üle saama, et koos olla?
  9. Kui te olete abielus, siis miks te otsustasite oma kooselu ametlikult registreerida?
  10. Mis sulle meeldis selles, kuidas te omavahel suhtlesite?
  11. Milliseid tegevusi te meelsasti koos harrastasite?
  12. Millega sa näitasid välja, et tunned end hoolitsetu ja armastatuna?
  13. Kuidas te hoolitsesite teineteise eest?
  14. Mis olid sinu meelest teie suhte suurimad tugevused?
  15. Kas tundsid, et teie hea suhte tõttu paranesid mõned varem tekkinud hingehaavad?
  16. Millistel hetkedel tundsid oma kallimaga kõige suuremat lähedust? Mida te siis tegite? Millised olid kõrvalised asjaolud?

Suhte algusaja head tunnet aitavad lisaks meenutada ka vana muusika kuulamine, toonaste lemmikfilmide vaatamine, piltide ja videote vaatamine ning endiste lemmikkohtade külastamine. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles