Katkend raamatust «Mu süda kuulub kolmele – toidule, sinule ja minule»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Proteiinirikas valguleib
Proteiinirikas valguleib Foto: Kirjastus Pegasus

Loe katkendit Merilin Taimre raamatust «Mu süda kuulub kolmele – toidule, sinule ja minule. 60 tervislikku retsepti ja üks tõeline armastuslugu», mille andis tänavu välja Kirjastus Pegasus.

Minu nimi on Merilin, ja ma olen 21 aastat vana. Võib tunduda, et selles eas ei tea ma palju maailma ja elu kohta. Kuid siiski, ma tean seda, et ma ei elanud oma senist elu täiel rinnal. 

Ma ei ole alati olnud otsusekindel tervise ja hea vormi omandamises, et parandada oma elustiili ja üleüldist mina. Tundsin end aastaid madala enesehinnangu, söömishäirete ja oma kehaga rahulolematuse vangistuses, mis viis stressi ja antisotsiaalse käitumiseni. 

Ma ei oleks kunagi arvanud, et leian endas jõudu kirjutada sellest kogu maailmale. Ma teadsin, et pean võitma haiguse, mis sõi mind aeglaselt seestpoolt. Otsustasin teha lõpu kalorite ümber pöörlevale maailmale ja kasvada tugevaks ning terveks. Aastaid olin ma juurelnud, mida võisin või ei võinud süüa ja kui palju kaloreid ma pidin põletama. Süütu toidukoguse vähendamine viis täieliku näljutamiseni. Tundsin end ebainimlikuna – nagu mingi haiguse vangina, mis ei nakatanud ainult mind, vaid kõiki, kes olid mulle lähedased. Maailmas on palju tüdrukuid, kes on tundnud või tunnevad täpselt samamoodi. Ma tahan näidata kõigile, et on olemas väljapääs. Tee ilusasse, õnnelikku ja tervesse ellu, kus otsuseid teed Sina, mitte haigus.

Minu elu muutus täielikult, kui ma leidsin selle ühe inimese. Selle, kes armastas mind, kui ma ilmselgelt ei armastanud iseennast. Tema, kelle armastus oli piiritu ja piisavalt võimas, et muuta minu eluviisi. Tema abiga õppisin ma iseend armastama. Kuigi see polnud lihtne, oli see võimalik. Mul olid tekkinud kõhuvalud, mis naelutasid mind voodisse ja panid alguse arstivisiitidele ning uuringutele. Paistab, et olin viimane inimene, kes mõistis asja tõsidust ja vajadust midagi ette võtta. Kuid kallima toetus ja ühtlasi ka sund ei jätnud mulle teist valikut. Ma muutsin oma toitumist totaalselt. Kalorite asemel hakkasin lugema toitainete sissevõtmist. Valgud, kiudained ja rasvad leidsid vähesel hulgal taas koha mu toidusedelis. Pidin tegema lõpu ka ületreenimisele. Haiguse ajal treenisin ma end ebanormaalselt vähese energiahulga juures keskmiselt 2–3 tundi päevas. Mu keha oli kurnatud ja võimetu end taastama. Treeningujärgselt kannatasin pidevalt pea- ja lihasvalude ning väsimuse käes. Vähendasin treenimist neljale korrale nädalas, üks tund korraga. Mu enesetunne paranes hüppeliselt. Energiat jätkus terveks päevaks ja igasugused valud tundusid justkui halb unenägu. Küll aga pöörlesid mu peas needsamad, mind vaimselt ja füüsiliselt kahjustavad mõtted. Ma polnud haigusest veel täielikult lahti lasknud.

Oli aegu, mil arvasin, et mul läheb hästi, kui ma äkki langesin taas põhja. Häbenesin ennast ja ei suutnud tunnistada oma langemist. Ma tundsin, justkui oleksin petnud oma kallima usaldust ja usku minusse. Kõige raskem oli näha pettumust tema silmis, kui soovisin näha üksnes uhkust. Ma lubasin meile mõlemale, et ma ei lase sel haigusel end enam võita ja määrata, kes ma olen. Ma elan senisest paremat elu ja saan alatiseks paremaks partneriks. Ma teen midagi selle nimel ja aitan ka teisi, kes tunnevad samamoodi! 

2013. aastal lendasime Austraaliasse, kus ma taasavastasin armastuse toidu vastu. Samm-sammult hakkasin looma retsepte, mis toidaksid mu keha oluliste toitainetega, mitte ei varustaks mind ebatervislike rasvade, tühjade kalorite ja e-ainetega, mille koosmõjul ma esmajoones toitu vältima hakkasingi. Olin leidnud võtme!

Kuidas me saame parandada oma heaolu? Me võime muuta oma harjumusi, luua uue elustiili ja mis kõige tähtsam, unustada mineviku. Võti uue mina loomiseks on Sinu enda kätes. Ei ole vaja kiirustada! Pea meeles, et midagi ei juhtu üleöö. Raamatus loetletud väikeste muutuste tegemine ja lihtsate sammude järgimine juhib Su paremasse paika, kus leiad tervema ja õnnelikuma mina. 

Mina olen valinud selle tee, et olla jälle õnnelik, muretu ja enesekindel! Mitte ükski dieet, fitnesskava, imepill või paast ei aita Sul püsivalt kaalu kaotada nii, nagu seda teeb tervisliku elustiili säilitamine! See ei ole kallis ega raketiteadus. Siin ma olen, õnnelikum kui kunagi varem ja tahan aidata kõiki teid, kes te olete tundnud samamoodi või olete lihtsalt otsustanud parandada oma enesetunnet. Need väikesed sammud, mis ei tekita suuri muutusi Sinu igapäevaelus, toovad esile drastilised muutused Sinu tervises. Sinu keha ja vaim tänavad Sind täna, homme ja igavesti. Minu sõnum on julgustada Sind tegema väikesi muudatusi oma söömise ja toiduvalmistamise mustrites, et saavutada suur erinevus enda ja oma kallite inimeste jaoks.

Mis on minu saladus? See on kokkamises nende koostisainete asendamine, mis ei ole meile kasulikud. Ei mingit suhkrut, jahu, ebatervislikke rasvu, e-ained ega töödeldud toite.

See raamat tutvustab 15 peamist toiduainet, mis suurendavad Sinu energiat ja parandavad enesetunnet. Olen teinud asjad Sinu jaoks veelgi lihtsamaks. Olen valinud välja oma lemmikretseptid, et jagada neid Sinuga, nii et võid neid ise proovida. See kõik on nii lihtne. Tee seda üksi, oma parimate sõprade või oma kallimaga. Pole kedagi, kes ei naudiks neid toite ja hõrgutisi!

Niisiis, oled Sa valmis muutusteks?

***

Retsept raamatust «Mu süda kuulub kolmele – toidule, sinule ja minule»

Proteiinirikas banaanileib

10 viilu – 7 g valku viilu kohta

  • 4 väikest küpset banaani
  • 2 muna
  • 1 avokaado
  • 1 tass täisterakaerahelbeid
  • 1 tass mandleid
  • 5 spl Kreeka jogurtit
  • 4 spl orgaanilist toorkakao pulbrit (magustamata)
  • 4 spl toormett
  • 2 tl küpsetuspulbrit
  • 2 tl vanilje ekstrakti
  • 1 tl kaneeli
  • näputäis meresoola

Kuumuta ahi 175 kraadini ja vooderda leivavorm küpsetuspaberiga. Kasuta köögikombaini, et töödelda mandlid peeneks jahuks, ja vala keskmise suurusega kaussi. Nüüd tee sama kaerahelvestega ja lisa need mandlijahule. Mikserda töödeldud mandlite ja kaerahelvestega kokku kakao, kaneel, küpsetuspulber ja sool. Sega sisse munad, jogurt, mesi ja vanilje ekstrakt.

Töötle avokaadosid ja banaane köögikombainis kuni kreemja massi moodustumiseni. Sega  kõik kokku. Veendu, et segu on hästi segatud ja vala leivavormi. Küpseta 30 minutit. Päts on valmis, kui tikk tuleb puhtana välja ja leib on pealt kuldne ning krõbe. Lase enne lõikamist jahtuda, muidu on see liiga pehme, et vormi säilitada.

Naudi ideaalselt mahlakat ja ilmselt kõige tervislikumat banaanileiba, mida oled kunagi saanud!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles