Viis põhjust, miks targad naised ei pea dieeti

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Targad naised teavad, et dieete pole mõtet pidada. Miks? Sest dieedid üldiselt ei toimi ja seda on ka teaduslikult tõestatud, kirjutab mitme raamatu autor Charlotte N. Markey portaalis Psychology Today.

Järgnevalt on välja toodud viis põhjust, miks ei peaks dieeti pidama.

1. Dieedi tulemusel võib kehakaal hoopis tõusta, mitte langeda. Dieetide puhul ei räägita sageli sellest, et paljud dieeti pidanud inimesed on kaalus hoopis juurde võtnud. Kaks aastat kestnud uuringu jooksul jälgiti dieedipidajaid ja selgus, et keskmiselt kaalusid inimesed pärast dieeti rohkem kui dieedi alguses. 

2. Dieedile kulub palju väärtuslikku vaimujõudu. Dieedi ajal jälgivad inimesed üsna hoolikalt seda, mida nad suhu pistavad, mõned lausa loevad kilokaloreid. See võib aga kehale kurnavalt mõjuda. Teadlased, kes on lähemalt analüüsinud vaimset energiat, on kindlaks teinud, et dieeti pidavatel inimestel on sageli raskusi keskendumisega ja neil on keerulisem omandada uut informatsiooni, nad ei lahenda probleeme kuigi hästi ja neil on madalam enesekontroll. Teisisõnu: dieedipidamine vähendab vaimujõudu, mida võiks kulutada teiste, olulisemate asjade tegemiseks.

3. Dieedi ajal ei tohi süüa «halbu toite» (kuid mõned «halvad toidud» on tegelikult kasulikud). On kindlaks tehtud, et kui me üritame oma menüüst kõrvale jätta kõik «halvad toidud», siis on tulemuseks hoopis see, et me tarbime neid toiduaineid liiga palju. Mõistlikum on omale kõike lubada, kuid jälgida koguseid. 

4. Dieedipidamise tulemusel võib toiduga liiale minna. Kui me alustame dieediga – ja lubame endale, et väldime teatud süsivesikuid, maiustusi ja rasvu – võime ühel hetkel libastuda ja mõelda, milleks on see kõik vajalik. Seega me patustame mitte ühe või kahe, vaid pigem kolme maiustusega. Selle asemel, et võtta üks saiake, võtame hoopis neli. Lubame endale, et alustame järgmisel nädalal uuesti dieeti, kuid ajutine libastumine võib kehakaalule märgatava hoobi anda. Mõistlikum on kohe alguses lubada endale üks magustoit või muu «keelatud» toiduaine.

5. Iga kord, kui su dieedipidamine läheb vett vedama, teenib keegi selle pealt raha. Teadlased, kes on lähemalt uurinud kehakaalu kontrollimist, teavad, et dieedipidamist propageeriva tööstuse esindajad on väga õnnelikud, kui inimesed peavad dieete ja põruvad. Miks? Sest kui üks dieet veab alt, siis tõenäoliselt leiab inimene peagi uue dieedi, mida proovida ja on nõus selle eest ka raha välja käima. Kujuta ette, mis juhtuks siis, kui valid esimese dieedi ja see annab kohe imehäid tulemusi – tööstus, mis on miljardeid dollareid väärt, kukuks kiirelt kokku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles