Täiskasvanutele mõeldud värviraamatut on müüdud üle miljoni eksemplari

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Briti illustraator Johanna Basford tegi eelnevalt reklaamide tarbeks illustratsioone sellistele suurfirmadele nagu Nike ja Absolut Vodka. Ühel heal päeval tekkis naisel aga mõte kujundada värviraamat, mis oleks suunatud täiskasvanutele.

Basford joonistab kauneid mustvalgeid mustreid ja umbes neli aastat tagasi postitas ta oma illustratsioone internetti, et inimesed saaksid neid tasuta alla laadida ja kasutada näiteks arvutiekraani taustapildina. «Vahel on kõige hinnalisem asi, mida sa teha saad, see, et annad oma töid tasuta ära,» ütles Basford BuzzFeedile.

Tema poole pöördus kirjastus Laurence King Publishing, kes soovis naiselt tellida traditsioonilist värviraamatut lastele, kuid naisel olid teised ideed. «Mulle on korduvalt öeldud, et inimesed tahaksid mu mustvalgeid mustreid värvida, seega ma pakkusin kirjastusele välja, et võiks koostada hoopis värviraamatu täiskasvanutele. Sel ajal ei tundunud see idee kuigi menukana, seega suhtus kirjastus sellesse alguses skeptiliselt,» meenutas naine.

Ent Basford saatis kirjastusele paar näidist ja toimetajad muutsid oma meelt. Üheksa kuud hiljem oli kokku pandud imekaunis värviraamat nimega «Secret Garden». Tänaseks on värviraamatut müüdud interneti vahendusel üle miljoni eksemplari ja see on ilmunud 14 keeles. Täiskasvanute värviraamat saavutas näiteks Prantsusmaal suurema populaarsuse kui kõige menukam kokaraamat. See tegi Basfordile vaid rõõmu: «Mulle meeldib see mõte, et šikid prantslannad vahetavad potid-pannid hoopis värvipliiatsite vastu.»

«Ma usun, et iga inimene on loominguline, tuleb vaid anda võimalus sel loomingulisusel esile tõusta,» ütles Basford. «Tühi paberileht võib olla hirmutav, kuid värviraamatus on juba piirjooned ees, seega on lihtsam pliiatsit haarata ja lasta fantaasial lennata.»

Basfordi sõnul võttis ta selle projekti ette, kuna soovis luua raamatut, mida ta ise tahaks omada ja värvida ning lootis, et inimesed vaimustuks ta ideest ja soetaks omale selle värviraamatu. 

«Tõenäoliselt värvisid paljud täiskasvanud värviraamatuid viimati siis, kui neil polnud pangalaene ja nad ei pidanud muretsema tüütu ülemuse ega majanduskriisi pärast. Värvimine aitab inimestel mõelda aegadele, kui elu oli lihtsam ja muretum,» sõnas naine.

Illustraator andis hiljuti välja oma teise raamatu nimega «Enchanted Forest», mille jaoks ammutas naine inspiratsiooni oma vanavanemate kodu lähedal olevatest metsadest.

Basfordi sõnul töötab ta hetkel oma kolmanda värviraamatu kallal.

Vaata esimese värviraamatu mustreid siit!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles