Lapsevanemaid ohustab depressioon teistest enam

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üle kolmandiku emadest ja umbes viiendik isadest on last kasvatades depressiooni langenud.
Üle kolmandiku emadest ja umbes viiendik isadest on last kasvatades depressiooni langenud. Foto: SCANPIX

Briti lapsevanematega tehtud uuringust selgus, et rohkem kui kolmandik emadest ja umbes viiendik isadest on last kasvatades kannatanud depressiooni all.
 

Uuringu põhjal esines vanematel depressiooni lapse sünni ja 12-aastaseks saamise vahelisel ajal ning enamikul juhtudest lapse esimesel eluaastal, vahendab Time.com.

Põhja-Carolina ülikooli meeleoluhäiretega tegeleva programmi meditsiinilise direktori Elizabeth Bullardi sõnul leidis kinnitust, et aasta enne või pärast lapse sündi tekib emadel väga tõenäoliselt depressiivne hoog. Samal ajal otsivad emad kõige suurema tõenäosusega haigusele ravi ja satuvad psühhiaatriahaiglasse.

Lapse esimesel eluaastal koges 14 protsenti uuringus osalenud emadest ning 3,5 protsenti isadest depressiooni.

Autorite sõnul ei ole kõrged näitajad üllatavad, kuna lapse sünd võib olla stressitekitav. Näiteks hõlmab lapse kasvatamine vähest und ja kaasnevaid kohustusi, mis võivad mõjuda halvasti ka vanemate omavahelisele suhtele.

Lisaks rõhutavad uuringu läbiviijad, et vanemate depressioon mõjub halvasti lapse käitumisele ja arengule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles