Kas ja milliseid toidulisandeid naised vajavad?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis / Scanpix

Lisaks tervislikule toidule on võimalik vitamiine ja mineraale omastada toidulisanditest, kuid soovitused nende tarvitamise kohta on vastuolulised.

Uued avastused näitavad selgemalt, kuidas kõige tervislikumalt vajalikke toitaineid saada, kirjutab WebMD.

Eelkõige toitumine

Paljud eksperdid leiavad, et toidulisandite tarvitamise asemel tuleks tervislikumalt toituda.

Wisconsoni ülikooli integreeriva meditsiini direktor David Rakel leiab, et taimetoidus sisalduvad komponendid toimivad vastastikuses koosmõjus ning tabletti, mis sisaldab üksikuid koostisosi, ei saa pidada sama kasulikuks. Ta lisab, et taimsetel toitainetel põhinevad dieedid pakuvad kaitset paljude krooniliste haiguste vastu.

Kas multivitamiinid tasuvad end ära?

Multivitamiinide toetajad soovitavad jällegi toidulisandeid, et kindlustada oluliste toitainete kättesaamine.

Vastutustundliku Toitumise Nõukogu liikme Andew Shao sõnul jääb ameeriklaste söögilaual toitaineid puudu ning sel juhul tundub multivitamiinide tarbimine mõistlik.

Ühe suurima uuringu põhjal, mis avaldati 2009. aastal, järeldas epidemioloog Emily White, et multivitaminide tarbimine ei avalda mingisugust mõju. Tema sõnul leidus vihjeid, et antud toidulisandist said kasu kesiselt toitujad, kuid positiivne toime oli väike.

2010. aastal Rootsis tehtud uuringus selgus, et multivitamiine tarvitatanud naistel oli suurem oht rinnavähi tekkeks. Siiski ei pea läbiviijad seost kindlaks, kuna vähiriski mõjutavad paljud tegurid.

Antioksüdantide mõju naistele

Mõnede uuringute põhjal kaasneb teatud toidulisandite tarvitamisega pigem kahju kui kasu.

2007. aastal ilmunud põhjalik analüüs leidis seose E- ja A-vitamiini ning beetakaroteeni toidulisandite ning kõrgemate surmajuhtumite vahel teatud gruppides. 2010. aastal leiti, et C-vitamiini  toidulisandite liigtarbimine tõstab katarakti tekkeriski.

Nende andmete põhjal soovitavad spetsialistid tarbida rohkem puu- ja köögiviju, mis sisaldavad rohkelt antioksüdante ning mitte kasutada liialt tablette.

Kaltsiumi mõju naistele

Kõigile piimatooted ei sobi või ei sööda muul põhjusel piisavalt kaltsiumirikast toitu. USA Meditsiini Instituut toetab kaltsiumit sisaldavate toidulisandite tarbimist ning nende kasulik mõju on tõestatud paljudes uuringutes.

Leitud on siiski, et tervislikum on soovitatud kaltsiumikoguse kättesaamiseks süüa vastavaid tooteid ja mitte toidulisandeid.

D-vitamiini mõju naistele

D-vitamiini toidulisandite positiivse mõju kohta on järjest andmeid lisandunud. 2010. aasta raporti kohaselt oli inimestel, kes tarbisid kuni 1000 rahvusvahelist ühikut ehk 25 mikrogrammi D-vitamiini päevas, püsivalt madalam südamehaiguste risk.

Kõige lihtsam viis D-vitamiini omastamiseks on päikesevalguses viibimine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles