Kuidas edukalt kaalu langetada?

, toitumisnõustaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Rannamõisa toitumisnõustaja Henri Ruul kirjutab oma terviseblogis uuringust, mis kirjeldab, kuidas oleks tegelikult õige kaalu langetada. Kas muuta toitumist või teha rohkem trenni? Nagu selgub, saab kaalu langetada ka siis, kui keskenduda hoopis mõnele teisele eesmärgile - näiteks sellele, et kaalus juurde ei võtaks.

Nimelt leiti Ameerika läbi viidud uuringus, et naistel, kes keskendusid valkude tarbimise suurendamisele, õnnestus edukalt mitte ainult kaalu säilitada, vaid ka seda langetada. Uuringus osales kokku 1823 keskealist naisterahvast, kellelt küsiti valkude tarbimise ja vajalikkuse kohta. Samuti uuriti ka erinevaid viise, mis osalejate arvates aitaksid kaalutõusu vältida. Üle 94 protsendi vastajatest teadsid, et head valguallikad on kana, kala ja loomaliha. 

Toidukoguste vähendamine ja treenimine olid kõige levinumad viisid, mis aitavad kaalu tõusu vältida (vastavalt 86 protsenti ja 85 protsenti vastanutest). Samas 43 protsenti osalejatest väitsid, et suurem valgu tarbimine aitab kaalu juurdevõtmist ära hoida. 

Seejärel jälgisid teadlased osalejate valkude tarbimist ja kehakaalu muutusi kahe aasta jooksul. 381 naisel oli kehakaal püsima jäänud (muutus ±0,9kg); 659 oli kaal langenud (>1kg) ja 714 naisel tõusnud (>1kg). Kaalulangetajate rühmas oli rohkem naisi, kes võtsid eesmärgiks suurendada valkude tarbimist (ja seda ka tegid). Teisest küljest oli kehakaalu suurendajate rühmas rohkem naisterahvaid, kes vältisid kaalu tõusu toidukordade vahele jätmisega. 

Selle uuringu järgi võib valkude osakaalu suurendamine menüüs olla üks edukaid viise takistada kaalu tõusu ning mis veelgi parem – paljude jaoks võib olla see üks edukas viis kaalu langetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles