Stiilispikker: moodne lend kevadesse

, Hooaeg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Meeli Küttim

Milline on tänapäeva mood? Küsimus, millele moemaailm püüab igal algaval hooajal vastata, leiutades aina modernsemaid külgi ammuilma loodud lõigetele. Tänapäeva stiil ongi segu eri ajastutest, miksides omavahel kokku armastatud kümnendeid nüüdisaja innovaatiliste kangaste ja tehnoloogiaga. Sellele võiks anda omamoodi nimetuse − retromodernsus. 

Käies aja ja elustiiliga kaasas, on leitud moelahendused, mis on ühtviisi praktilised, aga šikid; mugavad, kuid samas ikkagi stiilsed; formaalsed, aga isikupärased. Puuduvad piirid, mis takistavad katsetamast kõiki eelnevaid kombinatsioone, luues aina uusi trende – trende, mis on ainulaadsed just Sinu jaoks, kirjutab Hooaeg.

Graafilised 60ndad

Modide ajastule omane mustvalge graafika mummude, triipude, ringide, lillede ja kes teab millega veel on praeguseid disainereid tõuganud monokroomi poole juba mitu hooaega. Mis seal salata, eks selles värvitus kontrastses kombos ole omajagu jõudu ja efekti, mis leiab moepubliku seas alati positiivset vastukaja. Julgemad võiksid katsetada lõigetega ja neid omavahel kihiti laotada – pükstele lisada kleit, millele veel omakorda pikem jakk ning veel enam kunstipära lisab põlvedeni hõljuv sall. Härrad, pöörake pilgud lõigete poole, mis on veidike kitsamad ja järgivad rohkem keha. Lisage juurde hetkelemmikud kandilised prilliraamid ja moodne mees ongi sündinud.

Foto: Kaubamaja

Hõljuvad 70ndad

Oh neid 70ndaid – hipiliikumine, vohavad õied ja ekstreemselt laiad püksisääred. Tegelikkuses on sellel ajastul miski filmilikult ilus hõng, mida võis tollaste Hollywoodi staaride seas imetleda. Kihiti kantud hõlstid ja laiad püksid, midipikkuses seelikusabad ja suured prilliraamid mõjuvad tänaseni šikilt, kandes endaga kerget boheemlaslikku vaibi. Meestemoes on jätkuvalt in klassikaline trentšmantel, mida võiks julgelt sobitada kokku värviliste tossudega. 

Foto: Kaubamaja

80ndate teksapalavik

Moelavade kuningas teksa võidutses mõnuga 80ndatel ja sedapuhku taas sellel hooajal, mil teksamaania haaras disainereid. Olgugi, et teksast on meie jaoks kujunenud välja igapäevarõivas, siis tegelikkuses annab ka sellest raskepärasest kangast rutiinne igavus välja rebida ja üllatada lahedamate kooslustega. Õrnad kleidid justkui küsivad uute jakkide järele ja teksatagi pole juba ammu saanud peale visata. Eriti stiilsed näevad välja pealaest jalatallani teksakooslused, mis on justkui pööratud kostüümiks omaette. Ja mehed, miks ei võiks tavalise valge triiksärgi asemel proovida indigo-sinist teksasärki, see kraeni kinni nööpida ja viisakas pintsak peale visata? Täiesti teostatav kombo – piisavalt formaalne, ent stiilselt originaalne. 

Foto: Kaubamaja

90ndate vibratsioon    

Värvi, värvi ja veel rohkem värvi! Meenutame 90ndate hullust, kus moes oli kõik, mis eelmistel kümnenditel, aga kogu see segu oli aetud üle võlli, kõike kanti koos ja lähtuti ideoloogiast, et rohkem ongi rohkem. Sel hooajal on disainerid võtnud inspiratsiooniks vaid koorekihi sellest hullumeelsusest ning voolinud valmis midagi värsket ja täiesti kantavat. Vibreerivalt kirkad värvid sobivad kevadesse ju nagu valatult. Kui sinna juurde veel kallutada kübeke sportlikku lõiget ja minimalistlikku joont, saame kokku noorusliku tänavamoe, mis paneb isegi hallid hiired värvisäras tantsu lööma. 

Foto: Kaubamaja

Floora puudutus

Pole vist mõtet lootagi, et lillemustrid moepildile sel hooajal ei satu? Aga miks peakski, kui nad tulevad niivõrd ilusates bukettides, et raske on neist mööda vaadata. Sel kevadel on lillemotiivid suuremad, julgemad ja realistlikumad kui varasematel hooaegadel. Neid leidub nii 70ndate hõngulisena kui ka digitaliseeritult eriti modernses vormis ja lõikes. Õiemustreid võib leida ka perforeeritud kujul, kui neid on kangast välja lõigatud või värvitud erksates toonides pitsina. Härrasid viiakse botaanikaradadele Hawaiile, kus eksootilised hibiskiõied on maalitud päevasärkidele, et meenutada helgeid aegu paradiisisaarel.

Foto: Kaubamaja

Tossumaania

Kellel sel kevadel sporditossu või platvormsandaali kleidi all pole, on lasknud endast maailma mugavaima trendi lihtsalt mööda minna. Ole nüüd ometi mõistlik – millal enne on mood pakkunud niivõrd praktilist lahendust, mis näeb samas üdini stiilne välja. Meie Skandinaavia sõbrad on tossutrendi juba aastaid tagasi kasutusele võtnud ja tundub, et ei lasegi sellest lahti. Nii on nad nakatanud ka ülejäänud maailma, kus tõelised linnapreilid jooksevad kontorist peole värviliste platvormtossude saatel. Kordan, rõhk on sõnal jooksevad, sest nüüd on see päriselt võimalik!

Härrad haaraku ohjad enda kätte ja võtku nõuks kuulda veidike moenõu – ülikonna ja tennise kooslus on kahtlemata stiilsem lahendus kui vana igav must king. Kui värvilise spordijalatsi hirm võtab silme eest mustaks, siis katseta mugavaid tumedaid tossulisi. Garanteeritud on eneseteadlikkus moelainel, mida saadavad vaid heakskiitvad pilgud.

Foto: Kaubamaja

Pehmed liivaterad   

Rasked ja rahutud ajad maailmas on tõuganud ka disainerid otsima harmooniat ja tasakaalu. Olgugi, et kevad ilma värvideta ei jää, siis pole kollektsioonides ammu nähtud nii suurt beežide ja liivakarvatoonide kontsentratsiooni kui sel hooajal. Värvitust ihutoonist on justkui saanud selle kevade hitt, mida kantakse ülepeakaela ja kihiti või pannakse kokku erksa oranži, puhta valge või magusalt piimjate pastellidega. Minimalistlikult stiilselt on segatud hulka kullaniiti, pandlaid ja muid detaile, mis vaid kergelt täiendavad loodud ilu. Eriti šiki komplekti saad kokku 70ndate hõngulistest laiadest langevatest pükstest ja pikast kleit-tuunikast, mis mõlemad kõõluvad beežideskaalal. Meestemoes tõusevad esile pintsakud ja püksid, mis maalitud suviselt liivakarvatoonides. Formaalse rõiva kõrval sekundeerivad ka sportlikud lõiked ja jooned, milles kübeke luksuse maiku.

Foto: Kaubamaja

Fotod: Meeli Küttim.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles