Kolm olulist asja, mida vanemad peaksid lastele õpetama

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Lapsevanematel on väga oluline roll täita: teise inimese kasvatamine. Inimese, kellest kasvab mees või naine, kes hakkab oma oskustega maailma muutma. Suhtlema. Töötama. Teisi aitama. Armastama. Või… haiget tegema. Kõik sõltub sellest, mida vanemad on talle eluteele kaasa andnud.

See roll võib tunduda väga keerulisena – eriti siis, kui lapsed jonnivad, ei käitu hästi, manipuleerivad ja keelduvad koostööst. Aga kui sul on käepärast õiged vahendid – ja sa kasutad neid õigesti – suudad sa lapse halva käitumise enda kasuks pöörata, kirjutab Psychology Today.

Järgnevalt on välja toodud kolm tähtsat asja, mida kõik lapsevanemad peavad oma lastele õpetama. Mida varem, seda parem, kuid kunagi pole liiga hilja.

1. Õpeta lapsele valikute ja tagajärgede kohta

Lapsed panevad ikka piire proovile ja mässavad. Aga kui laps hakkab pidevalt sinu seatud reeglitele vastu, peaksid lapsele näitama, milline on tagajärg.

Väga oluline on maskeerida see tagajärg valikuks.

Ütle: «Kui sa otsustad oma toa koristamata jätta, siis sa ei saa õhtul oma lemmiksaadet vaadata.»

Ära ütle: «Korista oma tuba kohe ära, muidu telerit ei vaata!»

Sõnade «valik» ja «otsustamine» kasutus õpetab lapsele, et ta pole «abitu ohver» karmis ja ebaõiglases maailmas, kus õelad vanemad teevad õelaid asju. Ta vastutab ise oma elu eest.

See näitab lapsele, et autasud – ja tagajärjed – ei juhtu niisama. Need sõltuvad valikutest. Kui kasutad seda õppetundi õigesti, kingid sa oma lapsele välja teenitud võimu.

2. Õpeta lapsele, milline näeb välja ausus

Kahtlemata võib laps koolis pealt näha, kuidas eakaaslased spikerdavad, puuduvad tundidest või jäävad lausa vahele poevargustega. Sellest tulenevalt võib laps mõelda, kas ka temal võiks õnnestuda sellistest asjadest puhta nahaga pääseda.

Laps on ilmselt sedagi näinud, kuidas sina mõne tuttava peale pahaseks saad, räägid mõne väikse vale või lahendad mõne olukorras suhtumisega «kõik on korras, me ei jää vahele».

Iga kord, kui laps näeb, kuidas sa reegleid enda kasuks väänad – või väldid mõnda olukorda, mis tekitab sinus ebamugavust – saada see talle selge signaali: kõik on korras, oluline on mitte vahele jääda. Sellised «õppetunnid» võivad aga osutuda väga ohtlikuks ja need võivad last elu lõpuni saata.

Ära tee seda. Ole lapsele ausaks eeskujuks, näita talle õiglust ja avameelsust. Mis juhtub siis, kui libastud? Tunnista oma viga ja näita lapsele, kuidas olukorda paremaks muuta – ka siis, kui see on sinu jaoks väga ebameeldiv.

3. Õpeta lapsele, et «ei» ei tähenda «ma ei armasta sind»

Paljud vanemad ei julge lastele eitavaid vastuseid anda. Nad pelgavad, et see jätab neist õela või halva mulje ja mõjub lapsele traumeerivalt. Tegelikult on tähtis lapsele õpetada, et «ei» ei tähenda «ma ei armasta sind».

Sa võid lapsele seda selgitada: «Kui ma annan sulle eitava vastuse, siis see ei tähenda, et ma ei armastaks sind. Ma armastan sind väga. Ja kuna ma armastan sind väga, kehtestan ma reegleid, mis tagaksid sinu turvalisuse ja aitaksid sul olla terve ning tugev. Ma olen su vanem, ma vastutan sinu eest. Seetõttu ma ütlengi sulle «ei».»

Sel viisil mõistab laps, et «ei» pole halb sõna. See on sõna, mis aitab teda hoida ja kaitsta. Seda sõna ei tasu karta.

Tänu sellele kasvab sinu lapsest inimene, kes julgeb öelda: «Ei, ma pole valmis veel vahekorda astuma», «Ei, mulle ei meeldi narkootikumid», «Ei, ma ei lepi nii madala palgaga», «Ei, mitte täna», «ei, aitäh!».

Jäta meelde need kolm õppetundi: valikud ja tagajärjed, ausus, «ei» võim. Kolm olulist asja, mida tuleb lapsele õpetada mitte ühe korra, vaid kogu tema elu jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles