Ei suuda koos olla, aga lahus ka mitte

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Doktor  Theresa E. DiDonato kirjutab Ajakirjas Psychology Today nn kokku-lahku suhetest, kus mees ja naine korduvalt lahku lähevad, ent siis taas tee teineteise juurde leiavad. On sellistel suhetel tulevikku?

Suhtesse astudes on on paaril edasi arenemiseks neli võimalust:

  1. Nad jäävad igaveseks (loodetavasti õnnelikult) kokku.
  2. Teatud aja möödudes lähevad nad lõplikult lahku ja jätkavad oma elu eraldi.
  3. Teatud aja möödudes lähevad nad lahku, aga jäävad mingil moel seotuks.
  4. Mõne aja pärast lähevad nad lahku… siis lepivad ära… lähevad jälle lahku… 

Viimane variant on eriti intrigeeriv juhul, kui paar muudkui lepib ja lahutab üha uuesti ja uuesti. Kokku-lahku suhe mõjub halvasti nii mehe kui naise vaimsele tervisele.

Kansase Riigiülikoolis avaldati 2014. aastal uuring, mis keskendus kokku-lahku suhetele vanemas eas. Seni uuriti seda fenomeni enamasti tudengite seas, sest suhteuurijatel on seda mugav teha - tudengid on alati käepärast ja valmis uuringutest osa võtma. Lisaks on tuleb säärast suhtemudelit noorte seas rohkem ette.

Oluline on aga teada, et kokku-lahku suhteid ei esine vaid noorte seas, vaid ka 20ndates, 30ndates, 40ndates, 50ndates jne. 

Aja möödudes märkavad nii mehed kui naised, et püsisuhe on seotud teatavate piirangutega ja üha rohkem on tegureid, mis takistavad lahku minemist. Neid piiranguid on nii abielus kui kooselus, rohkem tekib neid pärast ülikooliaega, kui jõutakse kohustusterohkesse täiskasvanuikka. Seega, kui uurida kokku-lahku suhteid, tuleks vaadata lähemalt, mis neist pärast tudengielu saab.

Kui sageli otsustavad kokku-lahku suhtes olnud noored ikkagi abielluda? Mis siis saab, kui nad seda ka teevad? Kas need suhted on rahuldavad? On need stabiilsed?

Kokku-lahku suhted on hämmastavalt tavapärased

323 heteroseksuaalse keskealise paari näitel tehtud uuringust selgus üllatav tõsiasi, et kokku-lahku suhteid on päris palju, suisa 37 protsenti kooseludest ja 23 protsenti registreeritud abieludest on kunagi vähemalt korra oma praegusest partnerist läinud lahku, kuid siis taas kokku saanud. Umbes 12 protsenti paaridest on minevikus mitu korda lahku läinud, enamik neist enne abiellumist.

Ligi pool koos elavatest kokku-lahku paaridest, olid ebastabiilses suhtes juba enne kokku kolimist. Üldiselt ei saa aga öelda, et abielupaarid, kes proovisid kunagi lahusolekut, jätkaks seda ka abielu ajal - tõenäoliselt seetõttu, et abieluga seonduvad teatud piirangud, mis ei lase nii kergesti lahku minna.

Kokku-lahku kolimisel on oma hind

Uuringust tuli lisaks välja, et need, kes on varem lahku läinud ja siis taas kokku saanud, kogevad suhtes rohkem ebakindlust ja võrreldes teistega on nad oma suhtega ka vähem rahul. See on huvitav, sest näitab, et kuna noorte kokku-lahku paaride seast tehtud uuringud on näidanud sama, pole lootust eeldada, et tulevik tooks parema suhterahulolu.

Kuigi paljudest kokku-lahku suhetest võib välja areneda stabiilne püsisuhe, jääb ikkagi küsimus, miks nii paljud neist ei jää oma suhtega lõpuni rahule. Need suhted jätavad partnereid rahulolematuks nii noorelt kui hiljemgi. Abielludes ja kohustuste lisandudes on aga piirangute tõttu raskem uuesti lahku minna.

Halvast suhtest lahkumine pole sugugi lihtne ning see on üha keerulisem, kui on juba lapsed, ühine majalaen või ka vaimne sõltuvus partnerist. Ideaalne oleks muidugi mitte jätkata noorelt suhet, mis pole õnnelik, kuid muutus halvemuse poole võib alati toimuda ka hiljem, kui kohustused paari juba kokku seovad.

Halvad suhted võivad lõpuks läbi saada või ka mitte. Mõnikord leiavad parterid teisi mooduseid, kuidas teineteise vajadusi katta, olla tänulik ja toetav ning hinnata muid omadusi, mis kaaluvad suhtes halva üle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles