Rasva tüüp, mis on teistest surmavam

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro/ScanPix

Kas teadsid, et just suurt kõhu ümbermõõtu seostakse erinevate terviseprobleemidega? Lisaks nahaalusele rasvale on olemas veel ka kõhuõõnes olev rasv ehk vistseraalne rasv, kirjutab kaalustalla.ee blogi.

See rasv on sinu kehale ohtlik. Rasv, mis on ladestunud vahetult naha alla, panustab rohkem energia salvestamisele.

Rasv, mis asub kõhuõõnes (vistseraalne rasv) toodab seevastu bioaktiivseid aineid, mis mõjutavad paljusid organismis toimuvaid protsesse.

Meestel on vistseraalse rasva üks indikaatoreid õllekõht. Naiste rasvumine on erinev, üldjuhul koguneb neil rasv puusadele, jäsemetele ning liigne kõhuõõnes asuv rasv neid üldjuhul ei kimbuta.

Õunakujuliselt vöö ümber ladestunud rasv on suurem südamehaiguste riskitegur kui puusadele ja reitele kogunenud rasv.

Mis probleeme põhjustab?

Kõhuõõnes asuv rasv mõjutab süsivesikute ja rasvade ainevahetust. Rasvade ainevahetuse häirumisel tõuseb halva kolesterooli tase ning see mõjutab põletikumehhanismide- , immuunvastuse- , veresoonkonna stabiilsuse kontrolli.

Vistseraalne ehk kõhuõõnesisene rasv on tuntud arteriseinte põletike põhjustaja ning tähtis tegur südamehaiguste, diabeedi ja mõnd liiki kasvajate tekkel.

Mida rohkem on naisel kõhuõõnesisest rasva, seda suurem on tõenäosus, et tema luude mineraalne tihedus on väike. Kõik see soodustab veresoonte lupjumist. Tõuseb vererõhk, mis on tõsine südame-veresoonkonnahaiguste riskitegur.

Kuidas mõõta?

Kõhuõõnes asuvat rasva saab mõõta tarkade kaaludega. Üldjuhul on sellised kättesaadavad kliinikutes ja spordiklubides.

Käepärasemaks vahendiks on ka kõhu- ja puusaümbermõõdu suhte arvutamine (taljeümbermõõt jagatakse puusaümbermõõduga). Tulemus üle 0,9 meestel ja üle 0,85 naistel ütleb, et kõhupiirkonda on rasva kogunenud liigselt ja suurenenud on risk tervisele.

Lisaks annab aimu võimalikest probleemidest ka vöökoha mõõtmine. Vööümbermõõt üle 102 cm meestel ja 88 cm naistel annab juba alust diagnoosida ainevahetus- ehk metaboolset sündroomi.

Kuidas lahti saada?

Kahjuks tuleb korrata vana tõde - lokaalset rasvapõletust pole olemas, rasv kahaneb ühtlaselt üle kogu keha.

Rasvakihi vähenemist on kõigepealt märgata näol, kätel, rindadel ja viimases järjekorras puusadel, tuharatel ja kõhul, seega on kõhupiirkonnas rasva kõige raskem kaotada.

Ainuke variant on korrastada oma toitumine ja lisada oma päevasesse rutiini ka mõistlik kehaline koormus.

Rõhutan eraldi just toitumist, mis moodustab vormi saamisest 80 protsenti. Sa võid treenida päev otsa, ent kui toitumine on paigast ära, kaal ei lange ja vorm eriliselt ei parane.

Kindlasti ei ole mõtet aega kulutada ainult kõhulihaste treenimisele. Tasub treenida tervet keha, siis on efekt kõige suurem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles