Karin Rask ja Merle Liivak kutsuvad annetama imetamisnõustamise toetuseks

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karin Rask.
Karin Rask. Foto: Jaana Süld

Näitleja ja ettevõtja Karin Rask ning emapuhkusel viibiv ajakirjanik ja Pere ja kodu värske kolumnist Merle Liivak kutsuvad annetama, et iga ema, kel rinnaga toitmisel vaja nõu või tuge, seda kindlasti saaks. 

Sünni ja Imetamise Eesti Tugiühingu (SIET) imetamisnõustamise toetuseks saab annetada internetikeskkonnas www.armastanaidata.ee, kus mõlemad naised on teinud ka isikliku annetusalgatuse.

«Kui sündis minu poeg, siis oli mul vaatamata heale ettevalmistusele palju küsimusi – kas asend on õige, kas laps saab piisavalt piima, kas ta üldse saab piima kätte... Olin hädas,» meenutab Hugo ja Natali ema Karin Rask oma esimest imetamiskogemust. Rahu värske ema südamesse tõi koju tulnud imetamisnõustaja.

«Kas pole kummaline, et millestki nii loomulikust nagu seda on imetamine, on saanud meie ajastu üks suurimaid paradokse?

Merle Liivak
Merle Liivak Foto: Hele-Mai Alamaa/Pere ja Kodu

Et rinnaga toitmisest võib tänapäeva naisele saada ülejõu käiv väljakutse?» imestab Johanni, Lumi ja Kõu ema Merle Liivak, kelle esimene imetamiskogemus polnud samuti lihtne. «Samas, mis seal imestada, kui paljud pole enne lapse saamist imetamist oma silmaga näinudki,» tõdeb Liivak.

Ehkki imetamine on sama loomulik tegevus kui hingamine või nägemine, ei tule see kõigil emadel ja beebidel kohe hästi välja. Sünni ja Imetamise Eesti Tugiühingus on mitukümmend imetamisnõustajat, kes tulevad imetamisnõu või -tuge vajavate perede juurde koju, annavad nõu ja aitavad lapsed rinnale. Üle Eesti korraldatakse ka hulka emade tugirühmi, kus ühingu nõustajad räägivad laste tervisest, toitmisest ja arengust, sarnaste muredega emad saavad vahetada kogemusi ja küsida asjatundjalt nõu. See kõik aitab probleeme mitte ainult lahendada, vaid ka ennetada. 

Suurtes haiglates on küll olemas imetamisnõustamise kabinetid, kuid sinnasõit on niigi murelikule emale lisastress või lausa logistiliselt võimatu ning võõras keskkond paneb ka beebi teistmoodi käituma kui kodus.

SIETile tehtud annetuste eest teevadki nõustajad koduvisiite, et kõigi perede jaoks oleks abi kättesaadav ning ükski beebi ei peaks ilma jääma emapiimast seetõttu, et emal polnud võimalust õigel ajal toetust saada.

Sünni ja Imetamise Eesti Tugiühingu nõustajad on läbinud UNICEFi imetamisnõustamise koolituse, mis tugineb Maailma Tervishoiuorganisatsiooni soovitustele.

4. märts oli rahvusvaheline imetamisnõustajate päev. Tee oma annetus, et iga laps saaks terveks eluks hea stardi!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles