Kümme nippi, kuidas kaalulangetamisel platoost üle saada

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Esiteks lõpetasid limonaadi joomise ja ei kostitanud end enam halva tuju korral jäätisega. Kaal hakkas imeväel langema. Enesekindlus tõusis ja läksid trenni, et veelgi rohkem maha võtta. Kogu vaev tasus end ära ja jõudsid hakata juba rõõmustama, kuniks märkasid, et numbrid kaalul enam ei muutu.

Võimalik, et saavutasid juba tervisliku kehakaalu, kuigi see pole siiski sinu unistuste kehakaal. Viimased viis kilo istuvad aga jonnakalt puusadel ja ei taha kuidagi maha minna. Miks küll? Tekib tunne, et unistad võimatust ja see polegi saavutatav. Kui oled normaalse kehakaalu saavutanud, võib olla, et su keha üritab stabiilset kehakaalu hoida. Seda püsikaalu saab ka timmida, aga kulub veidi aega, enne kui keha uue normaalkaaluga ära harjub, kirjutab Hello Healthy.

Kaalust alla võttes võib tekkida kiusatus liiga vähe süüa, et kaal langeks kiiremini. Paraku on sel oma varjukülg - kui energiat tuleb võtta lihastest, siis ainevahetus aeglustub, et energiat säästa. Platoo ületamiseks on mõned võtted, mis võivad aidata ka viimastest üleliigsetest kilodest lahti saada.

Korrigeeri kalorikogust. Kui oled veidi üleliigset kehakaalu juba kaotanud, võib ainevahetus aeglustuda, sest väiksema keha tarvis kulub ka vähem energiat. Kui alguses langes kaal sama kalorikoguse juures kiiremini, siis nüüd tuleb kogused ümber arvutada. Päevane kalorikogus tuleks üle vaadata iga viie kaotatud kilo tagant.

Keskendu kvaliteedile. Arvesta, et kaloril ja kaloril on vahe. Nüüd on veelgi olulisem pöörata tähelepanu toidu kvaliteedile. Võimalusel eelista värskeid aedvilju, ube ja kiudainerikkaid puuvilju, lahjat linnuliha ning ära söö töödeldud toitu. Nii põletab keha rohkem rasva.

Muuda treeningrutiini. Kui su treeningud on viimastel kuudel olnud üsna ühesugused, oleks aeg teha midagi täiesti teistsugust. Lihased harjuvad treeningrutiiniga ja samad harjutused pole enam kaalulangetuseks nii tõhusad. Selleks, et keharasva vähendada, pead oma mugavusstsoonist välja tulema. Häid tulemusi saab näiteks HIIT-treeninguga.

Iga amps loeb. Paljudel on kombeks kööki koristades laste ülejäägid taldrikult ära süüa. Mõnikord tekib ka tahtmine kallima einest paar suutäit võtta, et erinevaid maitseid proovida. Või siis on süüa tehes kõht väga tühi ja märkamatult satub suhu palukesi, mis lähevad hiljem täiesti meelest. Paratamatult lähevad ka need kalorid päevase kalorikoguse kokkuarvutamisel arvesse. Paar suutäit siin või seal võib ju tunduda tühisena, aga tegelikult võib just seal peituda põhjus, miks kaal ei lange.

Uuri tagamaid. Kui oled oma toitumist rangelt jälginud ja teinud regulaarselt trenni, aga kaal ei lange mitte üks teps, siis peaksid rääkima oma perearstiga, et välja selgitada, kas põhjuseks pole mõni varjatud terviseprobleem.

Uni. Keharasva vähendamiseks on korralik ööuni äärmiselt oluline, et hormoonid oleksid õiges tasakaalus. Juba väikese unepuuduse korral kerkib stressihormooni kortisooli tase, mille tõttu koguneb rasv eelkõige kõhupiirkonda.

Vaata oma kalorivajadused kriitilise pilguga üle. Uuringud on näidanud, et inimesed hindavad sageli üle, kui palju kaloreid nad treeninguga kulutavad ning alahindavad seda, kui palju kaloreid toiduga sisse söövad. Kalorite arvutamiseks on saadaval mitmesuguseid rakendusi ja seadmeid, mis pole küll alati ülitäpsed, ent aitavad asjas selgust luua.

Vedelikud, vedelikud. Ära unusta iga päev piisavalt palju vett juua, sest keha ajab mõnikord näljatunde januga segi. Veepuuduse sümptomid on sarnased tühjale kõhule, nii on lihtne eksida. Päevas võiks juua umbes 2,35 l vett ning sellele lisaks muid vedelikke, et aktiivsete tegevustega kaotatut tasa teha. 

Kasvata lihasmassi. Tahad puhkeajal rohkem kaloreid põletada? Tõsta (raskemaid) raskusi ja tee vastupidavustreeningut, et lihaseid kasvatada. Mida rohkem lihasmassi, seda rohkem kaloreid keha põletab. 

Söö rohkem valke. Valgul on toitainetest kõige kõrgem termiline efekt, mis tähendab, et seedimisel kulub kõige rohkem kaloreid. Valgus on ka aminohapet leutsiini, mis arvukate uuringute järgi võib osutuda rasvapõletusel tugevaks katalüsaatoriks. 

Enne kui alla annad, proovi neid nippe ja jää endale kindlaks. Vaid nii saad kindel olla, et näed lõpuks oma soovitud tulemusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles