Nippe kergeks ja tervislikuks hommikueineks, kui aega napib

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Miks just hommikueine? Faktid näitavad, et just korralikku hommikusööki süües on võimalik kõige tõhusamalt kontrollida oma kaalu – see toidukord annab meile energiat perioodiks, kui oleme kõige aktiivsemad ja kindlustab tarbitud kalorite põletamise päeva lõpuks.

Samuti saab hommikusööki nimetada heaks toitumise strateegiaks, sest just hommikune toidukord annab võimaluse omastada kõige paremini toitained. Siinjuures ei saa jätta märkimata fakti, et hommikust turgutust vajab ka aju, mis kasutab umbes 20 protsenti kogu keha energiast, kirjutab Teazy.ee. See on üks neist organitest, mis ei säilita endas energiat ning seetõttu vajab pidevat toitainete ja energia pealetulekut. Seega, ilma korraliku kõhutäieta hommikul, jääb ka su keha ilma heast võimalusest võtta toitainetest maksimum. Anna oma kehale võimalus särada!

Erinevate uurimuste tulemused näitavad, et inimestel, kes tahavad kasvatada lihasmassi, on soovitav süüa valke just hommikul. Hommikul tarbitud valgud põhjustavad pea 25 protsenti suurema lihaskasvu.

Kõigele lisaks avastasid Ameerika teadlased, et hommikusöökidest loobujatel on 27 protsenti suurem risk saada infarkt ning haigestuda tõsistesse südamehaigustesse.

Kuna tervisele on väga oluline süüa iga päev korralik hommikusöök, on siin mõned nipid ajaks, kui on väga kiire.

Nipp 1: külm hommikune kaerahelbepuder

Kaerahelbepuder sisaldab rohkelt häid rasvu, kiudaineid ja mineraale. Piim omakorda annab oma panuse kaltsiumiga. See puder aga ei pea kindlasti olema soe, seda võib ka külmalt serveerida. Valmista oma puder ette, aseta see väiksemate portsjonitega säilituskarpidesse, lisa värskeid marju, kaneeli, pähkleid või muud meelepärast ning jäta külmkappi. Hommikul saad seda maitsvat maiust süüa kasvõi jooksupealt!

Samuti on kerge valmistada endale maitsev, kiudaine- ja valgurikas müsli. Sega röstitud kaerahelbed, puuviljad ja pähklid juba varakult ära ning aseta karbikestesse. Hommikul saad kiirelt peale kallata valguküllast Kreeka jogurtit ning ongi imemaitsev hommikumüsli valmis. Kui korra ära proovid, siis hommikusöökidest enam nii lihtsalt ei tahagi ilma jääda.

Nipp 2: keeda munad eelnevalt juba valmis

Paljud inimesed naudivad munapõhiseid hommikusööke vaid nädalavahetustel, sest tööpäevadel kipub aega nappima. Siinpool ka siis soovitus keeta munad ja riis eelnevalt valmis ning hommikul on kerge ja kiire valmistada üks lihtne munasalat. Selleks tuleks munad tükeldada, lisada meeltmööda pestokaste, juurviljad ning pruun riis, mis on rikas oma kiudainete ja mineraalide poolest. Taoline salat annab sulle energiat ning toitaineid pikaks ajaks ning garanteerib kauni vormi.

Nipp 3: valmista oma hommikusmuuti juba õhtul

Smuutisid saab väga kiirelt valmistada, kuid kui hommikul napib aega pea et igaks liigutuseks, siis tõesti ei pruugi ka selle valmistamine kõne alla tulla. See-eest on võimalik valmistada imemaitsev marja- või puuviljasmuuti juba õhtul. Tuleb paigutada see vaid sobivasse jooginõusse ning hoida hommikuni külmkapis. Hommikune vitamiinipomm on garanteeritud!

Nipp 4: koosta oma hommikusöök erinevatest tervislikest snäkkidest

See on täiesti tervislik ja kasulik süüa hommikuks kiirelt ka erinevaid snäkke nagu müslibatoonid, kuivatatud või värsked puuviljad, seemned ja pähklid. Pane endale kokku piisavalt mitmekülgne valik.

*Seemned ja pähklid - neid kiudaine- ning valgurikkaid vilju on just sobilik valida üheks osaks hommikusöögist, sest nad on väga toitvad ning annavad jõudu kogu päevaks. Siiski ei tohiks kogustega üle pingutada, sest tervislik elustiil tähendab ka tasakaalustatud toitumist.

*Puuviljad - samuti nagu juurviljad, on ka puuviljad meie igapäevaseks mineraalainete allikaks. Tarbides neid imemaitsvaid vilju vajalikes kogustes, on igapäevaselt vajalik C-vitamiini kogus garanteeritud.

Nipp 5: söö oma õhtusöök hommikul

See võib tunduda küll kummaline, aga söö õhtusöögi mõõtu einet ka hommikul. Paljud tervisesõbrad on teadlikult otsustanud valmistada endale õhtul kaks taldrikutäit toitu ning jätta üks hoopis hommikuks. Miks peaks olema hommikusöök erinev lõuna- ja õhtusöögist? Tee proovi ja ehk avastad, et soojendatud ahjulõhe koos pruuni riisi või juurviljadega on su uus lemmikstardipakett hommikuks. Tehke proovi, kaotada pole midagi!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles