Kuus põhjust, miks osa inimesi on kofeiini suhtes tundlikud

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohvi asemel oleks parem juua rohkelt vett.
Kohvi asemel oleks parem juua rohkelt vett. Foto: Panther Media/Scanpix

Meil kõigil on kolleege, kes joovad päevas 4-5 tassi kohvi ega tee teist nägugi või sõpru, kes naudivad veel hilisõhtul cappuccino't. Samas võid sina juua ühe tassi kohvi ja juba tunned, kuidas käed hakkavad värisema ning tekib kerge ärevus. Millest on taolised erinevused tingitud?

USAs tegutsev Mayo kliinik on tuvastanud, et inimene võib päevas tarbida kuni 400 milligrammi kofeiini, mis tähendab kuni neli tassi kohvi. Kohv on kahtlemata kõige populaarsem viis kofeiini tarbimiseks, kuigi kofeiini võib leiduda ka tees või näiteks šokolaadis. Teadlased on kindlaks teinud, et mõõdukas kohvi joomine võib aidata vältida maksahaigusi, annab kehale ohtralt antioksüdante ja kaitseb aju Parkinsoni tõve eest, kirjutab Huff Post.

Kuigi kofeiin on üldiselt pigem kasulik, ei suuda kõik inimesed suures koguses kofeiini taluda. Järgnevalt on välja toodud kuus põhjust, miks mõned on kofeiini suhtes tundlikud.

1. Sa ei tarbi kofeiini kuigi tihti. Inimesed, kes ei tarbi regulaarselt mõõdukas koguses kofeiini, tunnevad selle negatiivset mõju tugevamini kui need, kes näiteks joovad iga päev kohvi. Regulaarne kohvi joomine tähendab seda, et kehal tekib kofeiini suhtes teatud taluvus ja selle negatiivne mõju ei tule niivõrd esile.

2. Süüdi võivad olla geenid. Aju tundlikkus kofeiini suhtes võib inimestel väga erinev olla, aga kui sina oled kofeiini suhtes tundlik, võib sama probleem olla ka su emal või isal. Kofeiin kinnitub ajus teatud retseptorite külge ja need inimesed, kelle retseptorid võtavad kofeiini rohkem omaks, võivad tunda kofeiini negatiivset mõju tugevamalt.

3. Süüdlane võib peituda ka ravimite seas. Mayo kliinikus on kindlaks tehtud, et teatud antibiootikumid ja astmaravimid võivad suurendada kofeiini negatiivset mõju kehale. Antibiootikumide tõttu võib kofeiin pikemat aega kehasse ringlema jääda; mitmel astmaravimil on juba niigi kofeiinile sarnased kõrvalmõjud, mistõttu võivad need kaks koos tekitada väga ebameeldivaid kõrvaltoimeid.

4. Sul on ärevushäire. Kui sind painab igapäevaselt ärevushäire, võib suures koguses kofeiini tarbimine seda vaid hullemaks muuta. Kofeiin on maailmas kõige enam kasutusel olev tujumuutev aine. Kofeiin võib soodustada ärevushoo või paanikahoo teket ning põhjustada ka unehäireid, eriti neil, kel tekivad kergesti paanikahood.

5. Sul on aeglane ainevahetus. Inimeste maksas võib olla erinevas koguses ensüümi, mis aitab kehal kofeiini seedida. Need, kelle keha toodab vähem seda vajalikku ensüümi, vabanevad kofeiinist aeglasemalt, mistõttu püsib kofeiin pikemat aega organismis ja selle kõrvalmõjud muutuvad tugevamaks. 

6. Võtad antibeebipille. Naised, kes tarbivad suukaudseid rasestumisvastaseid vahendeid, seedivad kofeiini umbes kolmandiku võrra aeglasemalt, mistõttu on nad ka tundlikumad kofeiini kõrvalmõjude suhtes. Kofeiini elutsükli lõpus väljutatakse see kehast ja kofeiin võtab endaga kaasa mitmeid vajalikke mineraale (tsinki, kaaliumi ja kaltsiumi). Ühe uuringu kohaselt kaotasid noored naised, kes tarbisid antibeebipille, neid mineraale vähem. Seega – antibeebipille võttes kaotab keha kofeiini tõttu küll vähem mineraale, kuid kofeiin püsib kehas pikemat aega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles