Kuidas pealetükkijatele julgelt «ei!» öelda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Cosmo karjäärikolumnist ja «Morning Joe» kaassaatejuht Mika Brzezinski õpetab Cosmopolitani märtsinumbris, kuidas õigesti keelduda.

Pärast oma teise lapse sündi soovisin ülemusele näidata, et saan taas kõigega hakkama. Nõustusin liiga vara tööle naasma ja isegi öises vahetuses töötama. Lõpuks olin nii kurnatud, et kukkusin trepist alla ja olin pool aastat lahases. Nüüd on kõik korras, aga see oli liiga piinarikas hind, mida tuli maksta lihtsalt seetõttu, et ma ei suutnud õigel ajal keelduda. 

Sellest ajast saati usaldan end, et olen piisavalt hea ja mõnest pakkumistest keeldumine ei riku minu väljavaateid. Oma soovide otsekohene avaldamine näitab, et tunned oma väärtust. Tule nende ebamugavate olukordadega vaevata toime…

«Oled ärkvel?» Ei!

Kutt, kes sulle meeldib, pakub välja, et võiksite laupäeva õhtul koos hängida. Kell üks öösel saadab ta lõpuks sõnumi, soovides sind n-ö näha.

Sinu vastus: «Ei, aitäh.» Siis oota pisut. Seejärel kirjuta: «Aga ehk sööks kolmapäeval koos õhtust?» Kui soovid rohkemat kui lihtsalt öist vallatlemist, lõpeta põdemine, et ta kaob, kui sa kohe ei nõustu − ehee, sulle ei helistanud ju Ryan Gosling. Säästad kuudepikkuse südamevalu, kui oled temaga kohe alguses aus ja jääd endale kindlaks. 

«Nädalavahetusel tööle?» Ei!

Boss palub sul laupäeval tööle tulla, aga just siis on su sugulase pulmad. 

Sinu vastus: «Mul poleks midagi selle vastu, aga mul on sel päeval tähtis perekondlik sündmus. Äkki ma võiksin reedel pikemalt kontorisse jääda?» Vabandamine või oma detailsete nädalavahetuse plaanide kirjeldamine näiks valetamisena. Jää rahulikuks, vaata ülemusele silma ja küll ta arvestab su vastusega. Seejärel paku võimalusel välja alternatiivne lahendus ning kõik võidavad.

«Kas ma vajan seda?» Ei!

Leidsid ideaalse kleidi, mida oma sõbranna tüdrukuteõhtul selga panna. Siis hakkab aga müüja pakkuma sellega kokku sobivat vööd ja kõrvarõngaid.

Sinu vastus: «Need on küll väga ilusad, aga hetkel võtan ainult kleidi.» Müüja teeb vaid oma tööd – ta ei võta sinu vastust isiklikult ja sina vasta samaga. Raiskad ainult ta aega, kui midagi broneerid, teades, et ei plaanigi naasta. Keeldu viisakalt ja lahku.

«Tahad ka tulla?» Ei!

Su ema ja isa lähevad kruiisile ja kutsuvad ka sind kaasa. Sul on aga vaid kaks nädalat puhkust alles jäänud ning sa ei taha neid veeta oma vanemate seltsis.

Sinu vastus: «Ma armastan teid ja see on väga lahe pakkumine, kuid ma kahjuks ei saa. Aga äkki ma võin teile nädalavahetusel külla tulla?» Sinuga koos veedetud aeg on nende jaoks ilmselt tähtis, nii et vasta ruttu ja hoolivalt ning ära valeta. Nad nägid su läbi, kui luiskasid kaheksa-aastasena, ja saavad sellest aru ka nüüd. Ära tunne end süüdi! Sa oled täiskasvanud inimene.

«Laenu saad anda?» Ei!

Su sõbrannal tekkis põnev mõte hakata tootma taimetoitlastele mõeldud snäkke, aga sul puudub sellesse usk.

Sinu vastus: «Ma aitasin just ühte teist sõpra, mistõttu olen rahast lage. Äkki võin sind kuidagi teisti aidata?» Pisivaled on aeg-ajalt täitsa okeid. Sa ei pea oma rahalist seisu kellegagi jagama. Hinda tööd, mida sa raha teenimiseks teinud oled, ning kuluta seda ainult sinna, kuhu ise õigeks pead.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles