Oled see, mida sööd - aga mis saab hammastest?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas oled kuulnud ütlust, et sa oled see, mida sööd? Usun, et oled. Sellest mõttest lähtudes saab rääkida ka hammastest ja hambapastast. Hea suuhügieeniga hoiad oma hammaste ja igemete tervist ning võib öelda: «Su hambad on need, millega nende eest hoolitsed.»

Hambapastade tootjaid on palju ning tooteid veelgi enam, kirjutab Teazy.ee. Mille järgi valik langetada, kui iga firma reklaamib oma pastat kui seda parimat?

Tähelepanu võiks pöörata tuubile, millel on kirjas info pasta koostisainete kohta. Paraku leiab sealt aga terve hulga keerulisi sõnu, mille mõistmiseks on vaja keemiku haridust või sõnaraamatut. Viimast ei ole poes kuigi mugav kaasas kanda ning hea hambapasta valimiseks keemikuks õppimine ei tundu samuti mõistlik.

Worldtruth.TV andmeil võiks valiku langetada tuubi tagumises osas oleva värvikastikese järgi.

Mis värvi näed enda valitud hambapastatuubil?

Värvid ja nende tähendused:

Roheline – naturaalne

Sinine – naturaalne + meditsiiniline

Punane – naturaalne + keemiline

Must – keemiline

Seega võiks eelistada rohelise märkega tuubi. Juhul, kui leiad siiski toodetelt liiga palju koostisosi, mida sa ei soovi, on võimalik endale ise 100 protsenti looduslik hambapasta valmistada.

Siin on selleks üks retsept, mille allikaks on loodusravipood ja ökoapteek Eliksiir.

Vaja läheb:

  • 3 spl külmpressitud kookosõli
  • 3 spl söögisoodat
  • 25 tilka piparmündiõli
  • Steviat
  • 2 tl taimset glütseriini

Sega esmalt kokku kookosõli ning söögisooda, seejärel lisa ülejäänud koostisosad. Säilita pastat klaaspurgis.

Peaaegu kõigist ainetest, mis hambapastas sisaldub, imendub osa suu limaskesta kaudu organismi või neelatakse väike kogus alla. Seega on oluline jälgida, et hambapasta sisaldaks võimalikult vähe kahjulikke aineid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles