Kui soovid kauem elada, toitu jaapanlaste kombel

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

On kindlaks tehtud, et Jaapani inimesed elavad kõige kauem: mehed keskmiselt 78. eluaastani ja naised 85. eluaastani. Ülekaalulisi on Jaapanis rahvastikust vaid 3,5 protsenti ja seal esineb ka vähem vähktõbesid ning südamehaigusi.

Teisest küljest on Jaapanis probleeme saastunud õhuga, inimesed põevad sageli stressi ning ka halvad harjumused – suitsetamine, alkoholi tarbimine – pole neile võõrad. Ent nende saladuseks on toitumine, tänu millele nad niivõrd kaua elavad, kirjutab healthmeup.com.

Miks on jaapanlaste menüü niivõrd kasulik?

  • Kontrollitud toitumine

Jaapanlased järgivad süües põhimõtet hara hachi bu, mis tähendab, et söö seni, kuni kõht on 80 protsenti täis. Oluline on lõpetada söömine siis, kui kõht on peaaegu täis, kuna tegelikult sa ei vaja neid viimaseid suutäisi. Sel viisil tarbid vähem toitu ning see mõjub ka tervisele paremini.

Tasuks teada sedagi, et aju ei saa kohe signaali, kui kõht on täis saanud. Ekspertide hinnangul kulub umbes 20 minutit, kuni kõht saadab ajule signaali, et nüüd aitab. Enamik meist sööb liialt kiiresti ning tarbib rohkem toitu kui vaja.

Jaapanlastel on kombeks tõsta toitu ka mitmele väikesele taldrikule ja kaussi, mitte ühele suurele. Sel viisil tarbivad nad vähem kaloreid, ent kõht saab siiski täis.

  • Juurviljade söömine

Jaapanlased söövad väga palju juur- ja kaunvilju (ube). Lisaks maismaal kasvavatele juurviljadele söövad nad ka näiteks merevetikaid. Vetikates on vähe kilokaloreid, palju kiudaineid ja mineraale. Vetikad on ka head valkude ning vitamiinide A, C ja B12 allikad.

  • Rohkelt oomega-3-rasvhappeid

Enamik jaapanlasi sööb iga päev kala. Keskmiselt tarbitakse 80-100 grammi kala ja peamiselt sushi kujul. Kala sisaldab palju oomega-3-rasvhappeid, mis on tervisele kasulik.

  • Soja tarbimine

Kui tarbida sojatooteid – näiteks tofut ehk sojakohupiima – mõõdukalt, on need heaks valkude allikaks, kuna neis on vähe või peaaegu üldse mitte küllastunud rasvhappeid. Jaapanlased tarbivad tofut, mis aitab ennetada rinnavähki ja südamehaiguseid. Jaapanlaste söögikordades on vähemalt üks sojapõhine roog, tavaliselt on selleks misosupp.

  • Mõjuvõimas roheline tee

Roheline tee on tervisele kasulik ja jaapanlased teavad seda. Rohelisel teel on palju tervislikke omadusi, üheks olulisemaks omaduseks on vast see, et roheline tee aitab vähendada vähktõve riski. Rohelises tees on võimsad antioksüdandid, mis võitlevad vabade radikaalidega, mis põhjustavad muidu ebanormaalset rakkude arengut ja vananemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles