Tuntud naised kasutavad oma positsiooni võrdõiguslikkuse eest võitlemiseks

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Patricia Arquette.
Patricia Arquette. Foto: SCANPIX

Suurtel auhinnagaladel pööratakse põhirõhku alati glamuurile ja ilusatele riietele. Ent tuntud naised on hakanud oma kuulsust ära kasutama selleks, et purustada soostereotüüpe ja tõmmata tähelepanu olulistele teemadele.

Näiteks parima naiskõrvalosatäitja Oscari võitnud Patricia Arquette kasutas oma tänukõne selleks, et rääkida seksismist, kirjutab Elite Daily.

«Igale naisele, kes on sünnitanud; igale maksumaksjale ja meie riigi kodanikule: me oleme võidelnud kõiki teiste võrdsete õiguste eest. Nüüd on aeg võidelda, et kõik Ameerika naised saaksid omale võrdsed õigused,» ütles Arquette oma kõnes.

Tema kõne pälvis tohutult suure aplausi. Kaamerad leidsid publikust kiirelt üles Meryl Streepi ja Jennifer Lopezi, kes istusid kõrvuti. Kaks kuulsat naist sattusid kõnest niivõrd vaimustusse, et ei suutnud rahulikult istuda. Streep väljendas oma heakskiitu üsna valjult.

Sel aastal ei kandideerinud ükski naine parima režissööri, parima filmioperaatori ega parima käsikirja kategoorias. Kuigi neis kõigis kategooriates oleks leidnud naisi, kelle poolt hääletada, ei pidanud akadeemia neid piisavalt tugevateks konkurentideks.

Ent auhinnagala pole ainuke asi, mis on seksistlik – ka punasel vaibal toimuvat peavad paljud äärmiselt seksistlikuks. Selle muutmiseks on loodud firma nimega The Representation Project, mille eesmärgiks on see, et intervjueerijad küsiksid punasel vaibal naistelt teistsuguseid küsimusi kui ainult selle kohta, millise disaineri kleiti naine kannab. Firma loomise põhjuseks oli see, et meestelt ei küsita punasel vaibal peaaegu kunagi selle kohta, milliseid rõivaid või ehteid nad kannavad.

Kui näiteks Emma Stone’ile öeldi punasel vaibal, et ta näeb ilus välja, vastas näitlejanna humoorikalt: «Oh, aitäh, ega muu olegi oluline.»

Foto: designscene.net

Ryan Seacrest uuris punasel vaibal Laura Dernilt naise ehete kohta ja viimane vastas, et tema sõrmus sümboliseerib kopsuvähist teadlikkuse tõstmist, mis tõestas, et ilusatel asjadel on sageli sügavam tähendus.

Ka paljud teised näitlejannad tõmbasid eelmisel aastal oma kuulsusega tähelepanu olulistele teemadele. Näiteks Keira Knightley poseeris alasti ajakirjale Interview tingimusel, et tema fotot ei tohi mingil määral töödelda. Knightley selgitas hiljem, et on väga oluline saata naistele sõnum, et pole oluline, milline on nende kehakuju – kõik kehad on ilusad. Emma Watson rääkis eelmisel aastal palju sugudevahelisest võrdõiguslikkusest ja tänu sellele on hakatud Watsonit palju rohkem tunnustama.

Loodetavasti järgib ülejäänud maailm peagi kuulsate naiste eeskuju ja võrdõiguslikkus muutub meie kõigi ühiseks eesmärgiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles