Feministlik festival Ladyfest avalikustas programmi

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ladyfest Tallinn
Ladyfest Tallinn Foto: Ladyfest Tallinn

Märtsi esimesel nädalal saab talvemasendusele puhkust anda, sest juba viiendat korda toimuv feministlik festival Ladyfest täidab nädala õpitubade, filmide, vestluste, etenduse, muusika ja peoga. Selle aasta festivali muudab eriliseks seinast seina ulatuvate õpitubade rohkus ja selle aasta fookus ongi õppimisel.

Ladyfesti üritustel saab osaleda kogu nädala jooksul, vahemikus 3.–7. märtsini. Fest algab kahe sündmusega. 3. märtsil kell 18. avatakse Solarise keskuse Apollos algaja feministi raamaturiiul, mis jääb avatuks nädala lõpuni. Apollos räägib Maarja Kangro oma loomingu ja feminismi seostest. Festivali avamine jätkub kinos Artis naljaka ning otse ja ausalt seksuaalsusest rääkivad filmiga «Appropriate Behaviour» (Desiree Akhavan, USA).

Juba praegu on Hobusepea galeriis avatud näitus «Pussy Envy», mille raames saab kohtuda ja vestelda kunstnike Sadie Leega Inglismaalt ja Annika von Hausswolffiga Rootsist. Alates 3. märtsist linastuvad festi lõpuni igal õhtul naisrežissööride feministlikud ja queer’id filmid kinos Artis. Kirjandusõhtul baaris TOPS astuvad üles prosaistid Mudlum, Kätlin Kaldmaa, Linda-Mari Väli, Maarja Kangro ja Eeva Park ja räägivad, kuidas nad on oma teostes puudutanud teemat «Naine ja naine». Kultuuriklubis Kelm esineb Jaanika Tammaru monoetendusega «Tanknaine».

Ladyfesti kavas on alati tähtsal kohal olnud õpitoad. «Selle aasta festivali teeb eriti eriliseks õpitubade rohkus, sest sellises mahus ja variatiivsuses ei ole neid varem kavas olnud,» kommenteerib festivali üks korraldaja Nele Laos. «Näiteks saab tutvust teha naistemaadlusega või trans-aktivismiga, õppida ise kodutehnikat parandama või vaatlema linnaruumi sooaspektist, uurida naise rolli arvutimängukultuuris või katsetada loojutustamise võtetega identiteediotsingute võtmes.» Õpitubadesse registreerimine on avatud, lisainfot saab Ladyfesti kodulehelt.

Festivali lõpetab 7. märtsil legendaarselt lõbus Ladyfesti lõpupidu. Üles astuvad artistid Eestist: räppar Tiiu, täiesti uus bänd Mystique koosseisus Hannaliisa Uusma, Sigrid Mutso ja Brigitta Davidjantsiga, intellektuaalrokkiv Hello Killu, ja Soomest: P.I.L.T., mis kasutab enda loomingus punki, alternatiivrokki ja töölislaule, ja Eva & The Singers, mille elektroonilised biidid luuakse õmblusmasinate kaasabil.

Festivali publikuks on kutsutud kõik, kes soovivad tulla, sõltumata soost, vanusest või rahvusest. Enamik sündmusi on tasuta, kinno, etendusele ja peole pääseb piletiga.

Ladyfestid on toimunud üle kogu maailma juba üle kümne aasta. Tegemist on naiste loodavale kultuurile ja naiste tegemistele pühendatud festivaliga, millel on ka sotsiaalne värving. Eestis toimub Ladyfest viiendat korda. Ladyfest Tallinn on korraga nii liikumine kui ka sündmus, mille idee on luua keskkond, kus naised ja traditsioonilises soosüsteemis ja rolliootustes kahtlevad inimesed saavad üles astuda ja oma teadmisi-kogemusi-loomingut jagada. Samuti pakub Ladyfest feminismist ja võrdõiguslikkusest huvitatutele nädalaks väljaspool sotsiaalmeediat asuvat kohtumispaika.

Festival on rahastatud Hooandja platvormi kaudu eratoetajate abiga. Festivali toetavad ka partnerid kino Artis, Eesti Kirjanike Liit, Apollo raamatupood, Sotsiaalkeskus Ülase 12, maadlusklubi Korrus3, OMA keskus, Tartu Trükimuuseum, Generaadio ja kultuuriklubi Kelm.

Ladyfesti korraldatakse vabatahtlikkuse korras, toimkonda kuuluvad Nele Laos, Aet Kuusik, Brigitta Davidjants, Birgit Pajust, Paula Maria Vahtra, Liis Turu, Mari Peegel, Diana Pashkovich, Greete Kõrvits jt.

Vaata lisa kodulehelt: www.ladyfest.ee ja Facebookist.

KAVA

02.03

  • 18.00–20.00 LFT SOOJENDUS! Ladyfesti teine erisaade Generaadios. «We support lesbian divorce!» ehk queer-feministlik normikriitika. Vestlevad Airi Triisberg, Terje Toomistu ja Brigita Davidjants. Kuula: www.generaadio.ee

03.03

  • 18.00 Algaja feministi raamaturiiuli avamine ja kohtumine kirjanik Maarja Kangroga Solarise Apollo raamatupoes
  • 19.00 Festivali avamine kino Artis kohvikus. Festivali avamisele on oodatud kõik ladyfestarid, sõbrad ja Hooandja toetajad!
  • 19.30 Festivali avafilm režissöör Desiree Akhavani «Appropriate Behaviour» (2014) kinos Artis

04.03

  • 17.00 Vestlusring «Pussy Envy» näitusel osalevate kunstnike Sadie Lee (UK) ja Annika von Hausswolffiga (SE) Hobusepea Galeriis
  • 18.30–20.00 Arutelu «Kes on transinimesed? Mis on transfeminism?» OMA keskuses. Juhib transaktivist Marcus
  • 19.30 Film kinos Artis. Vt kava ja hindu: www.kino.ee

05.03

  • 19.00 Proosaõhtu «Naine ja naine» baaris TOPS. Osalevad Mudlum, Kätlin Kaldmaa, Linda-Mari Väli, Maarja Kangro ja Eeva Park
  • 19.30–21.00 Maadlusõpituba maadlusklubis Korrus3. Juhendab maadleja Gerlin Järvela
  • 19.30 Film kinos Artis. Vt kava ja hindu: www.kino.ee

06.03

  • 18.00–20.00 Õpituba «Mitte/Kuulumised» OMA keskuses. Juhendab kunstnik ja vegafeministlik aktivist Dagmar Kase
  • 19.30 Film kinos Artis. Vt kava ja hindu: www.kino.ee
  • 21.00 Jaanika Tammaru monoetendus «Tanknaine» kultuuriklubis Kelm. Pärast etendust väike pidu. PILET: 4€

07.03

  • 13.00–15.00 Kodutehnika parandamise õpituba sotsiaalkeskuses Ülase 12. Juhendab Anna Libahunt
  • 15.00–17.00 Linnasotsioloogia õpituba «Seks ja linn» OMA keskuses. Juhendab Madli Muraste
  • 17.00–19.00 Videomängude loeng-õpituba «Naine – mängija ja mänguasi» OMA keskuses. Juhendab Ave Randviir-Vellamo
  • 19.30 Film kinos Artis. Vt kava ja hindu: www.kino.ee
  • 21.00 FESTIVALI LÕPUPIDU kultuuriklubis Kelm. Esinevad Eva & the Singers (FIN); P.I.L.T ehk Pahan Ilman LinnuT (FIN) ; Mystique (EST); Hello Killu (EST); Tiiu (EST); Tamhiis (EST) ja Love Pony (EST). PILET: 5€
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles