Mehed, kes vihkavad naisi

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Misogüün ütleb, et kõik naised on rumalad, sest ta naudib naiste halvustamist.
Misogüün ütleb, et kõik naised on rumalad, sest ta naudib naiste halvustamist. Foto: SCANPIX

Misogüünid. Ehk oled neist kuulnud. See aga ei tähenda, et sa oskaks neid alati enda ümber ära tunda. Misogüüne on väga raske märgata. Kellelgi neist pole otsa ees silti, mis sellele viitaks, pealegi võib mõni neist jätta mulje, nagu oleks naistest suures vaimustuses.

Doktor Berit Brogaard kirjutab ajakirjas Psychology Today, et enamasti ei tea misogüünid isegi, et nad naisi vihkavad. Misogüünia on alateadlik viha, mis saab alguse poisipõlves mõne usaldusväärse naiskujuga seotud trauma tagajärjel. Vägivaldne või hoolimatu ema, õde, õpetaja või tüdruksõber külvas sügavale poisikese ajju seemne, mis hakkas seal idanema ja edasi arenema. Selle väikesed juured ajasid end aju piirkondadesse, kus juhitakse hirmu ja mälu, aga ka ettepoole, kus kontrollitakse tundeid ja ratsionaalset mõtlemist.

Misogüünia esimesed märgid on vaevumärgatavad, kuid kui noormees puutub veelgi kokku hooletuse ja vägivallaga ning ei saa abi, areneb naisteviha veelgi edasi ja muutub tugevamaks. 

Isegi siis, kui misogüünia saadab meest ka täiskasvanuikka ja naistevastase viha välja elamist ei saa enam kontrollida, ei märka seda seisundit sageli siiski ei naised tema ümber ega misogüün isegi enne, kui on juba liiga hilja.

Alljärgnevad omadused on misogüüni puhul tüüpilised.

  1. Ta valib välja ühe naise, kelle võtab oma sihtmärgiks. Naise loomulik kaitsevõime on maas, sest mees on alguses flirtiv, põnev, lõbus ja karismaatiline.
  2. Aja möödudes hakkab mees avaldama oma Jekyl & Hyde tüüpi isiksust. Vastupandamatust mehest võib kiiresti saada ebaviisakas, ebaviisakast taas vastupandamatu.
  3. Ta jagab varmalt naistele lubadusi, aga ei pea neist tihtipeale kinni. Meestele antud lubadusi ei murra ta aga peaaegu kunagi.
  4. Naistega kokku lepitud kohtumistele ja koosolekutele jääb ta sageli hiljaks, meestega on aga täpne.
  5. Naistega käitudes on ta üldiselt suurustav, ennast täis, kontrolliv ja enesekeskne. 
  6. Ta on väga võistlushimuline, eriti naistega. Ta tunneb end väga näruselt, kui mõnel naisel läheb võrreldes temaga kas sotsiaalselt või ametialaselt paremini. Kui mõnel mehel läheb tast paremini, võib ta küll end halvasti tunda, ent ta suudab olukorda objektiivselt hinnata.
  7. Ta ei pane seda isegi tähele, et kohtleb nii tööl kui teistes olukordades naisi meestest erinevalt, lubades meestele asju, mille eest naisi mõistab hukka. 
  8. Ta on alateadlikult valmis kasutama mida iganes, mis on tema võimuses, et naised tunneksid end halvasti. Ta võib nõuda seksi, aga ta võib seda suhtes olles naisele ka keelata. Ta teeb teiste ees naiste üle nalja või alandab neid; «laenab» tööl naiste ideid, ilma et viitaks päris autorile; või ka laenab naistelt raha, ilma et vaevuks kunagi tagasi maksma.
  9. Kohtingule minnes kohtleb ta naist vastupidiselt sellele, mis naisele meeldiks. Kui tegu on daamiga, kes hindab härrasmehelikke kombeid ja eeldab, et mees avaks talle ukse või tasuks eine eest, siis käitub mees temaga nagu ühega oma semudest, öeldes teenindajale vaid enda soovi ja lastes naisel enda eest ise tasuda. Kui tegu on iseseisva naisega, kes just tahaks oma roa eest ise maksta, siis ei lase misogüün sel sündida, tellides naise soovi uurimata ise tema eest ja makstes toidu eest siis, kui naine on tualetis.
  10. Seksuaalselt on ta domineerija, kes ei pööra naise naudingule erilist (või mingit) tähelepanu. Kui ta vaevubki eelmänguga, on see vaid vahend, et enda eesmärki täita. Talle meeldib oraalseksi saada, aga mitte teha. Ta isegi nõuab suuseksi (sügavale kurku surumisega), kuid teeb kõik, et ei peaks ise naisele suuga naudingut pakkuma. Tema lemmikpoos on nn koerastiil, sest ta ei taha naisele silma vaadata, enim naudib ta anaalseksi. 
  11. Ta petab naisi, kellega asub suhtesse, sest ei tunne, et oleks kohustatud monogaamseks suhteks.
  12. Suhtes olles võib ta äkitselt kaduda, ilma et jätaks naist konkreetselt maha. Ühel päeval on ta lihtsalt kadunud ja paari kuu pärast tuleb ta mõne kummalise vabandusega tagasi ning meelitab naise taas oma «lõksu». 

Väga harva esinevad misogüünil kõik eelnevalt kirjeldatud omadused, mistõttu ongi naistevihkajaid raske ära tunda. Lisaks sellele on neil oskus naisi oma sarmi ja karismaga ära võluda, mistõttu ei hakka negatiivsed omadused nii hästi silma.

Naiste halb kohtlemine pakub misogüünidele alateadlikult suurt naudingut. Iga kord kui mõni naine tunneb end nende pärast halvasti, on neil sisimas hea meel. Naiste kiusu järel vallandub naistevihkaja ajus dopamiini ehk mõnuhormooni, mistõttu tekib neil soov sellist käitumist üha uuesti korrata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles