Maailma vanimad naised paljastavad oma pikaealisuse saladused

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Misao Okawa.
Misao Okawa. Foto: KYODO/REUTERS

Mis on pikaealisuse saladus? Oleneb, kellelt küsida. Mõni ütleb, et pika ea tagavad head suhted sõpradega, teine on jälle arvamusel, et oluline on õigesti toituda.

Marie Claire uuris maailma vanimatelt naistelt, mis on nende pikaealisuse saladused.

  • Emma Morano (115aastane)

Euroopa vanima naise sõnul on tema pikaealisuse saladuseks tooreste munade söömine ja meestest hoidumine. Morano on tooreid mune söönud alates teismeeast, kui arst soovitas tal neid süüa, et võidelda aneemiaga. Kui varem sõi Morano kolm toorest muna päevas, siis nüüd piirdub ta vaid kahega. Kui Morano abielu nurjus 1938. aastal, otsustas naine, et ta ei hakka uuesti abielluma, kuigi tal oli palju kosilasi. «Ma ei tahtnud, et keegi mind domineeriks,» on Morano oma otsust kommenteerinud.

  • Gertrude Weaver (116aastane)

Ameerika vanim naine, Gertrude Weaver, ütles, et pikaealisuse saladus seisneb selles, kuidas sa teistega suhtled. «Minu saladus on headus,» ütles Weaver ühes intervjuus. «Kohtle teisi õigesti ja hästi, täpselt nii, nagu sa tahad, et teised sind kohtleksid.»

  • Jeralean Talley (115aastane)

Michigani osariigis elav Talley ütles, et tema on nii kaua elanud tänu sellele, et tal on lihtsalt vedanud. «Kõik on jumala kätes, mina ei saa omalt poolt midagi teha,» sõnas eakas naine.

Jeralean Talley
Jeralean Talley Foto: REBECCA COOK/Reuters
  • Jessie Gallan (109aastane)

Gallan on Šotimaa vanim naine ja tema nõuanne pikaks eluks sarnaneb Morano omaga: ole vallaline ja söö kogu aeg samu asju. «Minu saladuseks on olnud meestest hoidumine. Nendega on lihtsalt rohkem jama, kui nad väärt on,» on Gallan öelnud. Naine on aastaid korrapäraselt trenni teinud, söönud igal hommikul sooja putru ja ta pole kordagi abielus olnud.

  • Misao Okawa (116aastane)

Okawa on hetkel maailma vanim naine (ta saab märtsis 117aastaseks), seega tema nõuandeid tasub kahtlemata kõrva taha panna. Õnneks on tema soovitused väga lihtsad ja mõnusad: söö sushit, lõõgastu ja maga iga öö kaheksa tundi.

  • Susannah Mushatt Jones (115aastane)

Mis on selle naise pika ea saladus? Peekon ja see, et tal pole ühtki last. Jones on intervjuus öelnud, et sööb igal hommikul peekonit. Samuti peab naine oluliseks seda, et tal pole ühtegi last, kuid talle meeldib lapsi toetada – näiteks maksis ta ära oma õetütarde ülikooli õppemaksud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles