Mis on kasvuvalud?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Enamasti tunnevad lapsed kasvuvalusid jalgades, eriti reie eesosas, põlveõndlas ja säärtes. Need on ajutised teravad ja tuikavad valud, mis on väga levinud lastel vanuses 3 - 5 ja siis jälle vanuses 8 - 12.

Valud kipuvad tekkima hilisel pärastlõunal, õhtul ja ööune esimestel tundidel. Hommikuks on valud kadunud. Valud võivad olla kerged, aga ka piisavalt tugevad, et äratada laps unest. Mõned lapsed kannatavad samal ajal ka kõhuvalu või peavalu käes, kirjutab Emmede Klubi. 

Mõiste «kasvuvalud» on tegelikult eksitav. Ei ole tõendeid, et valu on tingitud kasvavatest luudest. Eksperdid ei tea täpselt, mis põhjustab valu, kuid seda juhtub sagedamini siis, kui lapsel on olnud eriti aktiivne päev. Kasvuvalud ei ole märk sellest, et laps teeks midagi valesti, neid kogevad ka täiesti terved lapsed. Nn kasvuvalusid kogeb 25-40 protsenti lastest ning rohkem on nende hulgas tüdrukuid.

Mõnikord on valu põhjus hoopis midagi tõsisemat, seega, kui laps kurdab seletamatuid valusid, pidage nõu oma arstiga. Kasvuvalud kestavad tavaliselt umbes 10 kuni 15 minutit ja enamasti mõjutavad need mõlemat kehapoolt sarnaselt (kuigi mitte tingimata samal ajal). Valu on tavaliselt sügaval lihastes, mitte liigestes. Kasvuvalud ei põhjusta palavikku, külmavärinaid, punetust, turset, lonkamist ega liigesevalu.

Sa ei saa kasvuvalusid ära hoida ega ennetada, kuid saad aidata oma lapsel leevendada ebamugavust soojakoti, massaaži ja õige annuse paratsetamooli või ibuprofeeniga. Abi võib olla ka venitusharjutustest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles