Mis on õigupoolest armastus?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Armastus on looduse jõud. Armastust pole võimalik sundida, nõuda või ära võtta, isegi kui seda väga tahaks. 

Inimese võimuses on vaid kurameerida ja võrgutada, kuid et tulemuseks oleks armastus, ei saa kunagi kindel olla, kirjutab Psychology Today. 

Armastus on inimesest suurem. Armastust saab endale ligi tõmmata, kuid pole võimalik dikteerida, kuidas, millal ja mis moel armastus end väljendab. Sul on võimalus valida, kas allud armastusele või mitte, kuid lõpuks tabab see tunne sind kui piksenool, ettearvamatult ja vääramatult. Nii võid avastada, et armastad kedagi, kes sulle inimesena üldse ei meeldigi. Armastusel pole tingimusi, erinõudeid, lisasid või kasutusjuhendit. Nii nagu päike, kiirgab armastus sõltumatult su ihadest ja hirmudest.

Armastus on oma olemuselt vaba. Seda ei saa osta, müüa ega vahetada. Sa ei saa panna kedagi ennast armastama, aga sa ei saa seda ka ära hoida, ükstapuha kui suure raha eest. Armastust ei saa vangistada, seda ei saa seadusega reguleerida. Armastus pole aine, kaup ega isegi mitte likviidne võimuallikas. Armastus ei tunne piire, samuti pole võimalik mõõta selle massi või energia suurust.

Osta saab seksi ja isegi abikaasat. Seadustega saab reguleerida abielu ning selle üle saab kohtus vaielda. Kaasavara suurus, alimendid ja abieluvaralepingud on nähtused, mis kinnitavad ilmekalt, et abielu on eelkõige seotud kokkulepetega. Aga nagu me kõik teame, siis ei pruugi abielu, sunnitud või mitte, olla armastusega seotud. 

Seksi ja kõikvõimalikke seksuaalakte on võimalik müüa, osta või vahetada millegi muu vastu. Kas seksi müümine on õige, on hoopis eraldiseisev küsimus, aga armastust ennast pole võimalik müüa. 

Osta saab isegi truudust, seltskonda, tähelepanu, ehk isegi kaastunnet, ent mitte armastust. Orgasmi saab osta, armastust ei saa. Armastus sünnib iseenesest ja suvalisel ajahetkel, sõltumata inimeste planeerimisest.

Armastust ei saa muuta preemiaks. Seda ei saa ka karistuseks kinni keerata või ära keelata. Meelitamiseks ja kellegi orki tõmbamiseks saab kasutada vaid teesklust, kuid tõelist tunnet pole võimalik väljendada, kui see ei tule otse südamest.

Armastus on oma olemuselt kaastundlik ja hooliv. Puhas armastus teab, et teine inimene on vaba. See on armastuse tõeline olemus, sellega ei saa manipuleerida. Armastus austab iga inimhinge. Armastus ongi iseenda seadus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles