13 väärt toitu, mida lapsed peaks sööma

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Elu on kord juba selline, et mõne asja vastu on võimatu võidelda. Krõpsud, saiakesed ja limonaadid leiavad nagunii oma tee sinu laste kõhtu. Kui lasta lastel endil valida, siis sööks nad kogu aeg kommi ja pitsat. Seda suurem vastutus lasub lapsevanemal, kes võiks vähemalt omalt poolt teha kõik selleks, et kodus saaks laps väärtuslikku toitu. 

Parenting.com soovitab jälgida, et laste toit oleks mitmekülgne ja värske. Alljärgnevalt leiad palju häid toitusid, mida lastele pakkuda.

Munad

Esiteks on munas palju valke, kuid lisaks on muna üks vähestest toiduainetest, kust saab naturaalsel kujul D-vitamiini, mis aitab luudel kaltsiumi omastada. Valgurikas hommikusöök hoiab lapse kõhu lõunasöögini kenasti täis.

Kaer

Uuringud on näidanud, et lapsed, kes söövad kaerahelbeid, suudavad koolis ja lasteaias  paremini keskenduda. Kiudainerikka kaera seedimine kulgeb aeglaselt, tänu millele saab laps

Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX

toidust stabiilselt energiat.

Puuviljad

Iga värske vili teeb lapsele head, sest sellest saab ta vajalikke vitamiine ja mineraale. Puuviljades on ka palju kiudaineid, mis teevad head lapse seedimisele ja ei lase kõhul kinni minna. Mida mitmekülgsemalt saad lapsele erinevaid vilju pakkuda, seda parem. Talvisel ajal panusta külmutatud marjadele, melonile, kiivile ja apelsinidele. Suvel anna seda, mis parasjagu vilja kannab.

Pähklid

Pähklites on tervisele vajalikke rasvu, mida lastel on kasvamiseks ja arenemiseks hädasti vaja. Ka aitavad need kaasa südame tervisele.

Piim

Piimatoodetes sisalduvad valgud ja kaltsium annavad kütet nii ajule kui kerele. Valkude abil kasvab aju, kaltsium hoiab luud terved.

Mustikad

Tänu antioksüdantidele on mustikaid peetud supertoiduks juba aastaid, kuid uuemad teadusuuringud on lisaks kinnitanud, et mustikate söömine aitab vähendada ohtlikku vistseraalset kõhurasva. Mustikad on hea maitsega ja neid on toidule väga lihtne lisada – need sobivad hästi pudru peale ja ka salatisse. Soovitavalt varu suvel mustikaid sügavkülmikusse, et talvisel ajal oleks neid mugav võtta.

Tomat

Tomati teeb eriti väärtuslikuks selles sisalduv lükopeen, mis pakub kaitset vähki haigestumise vastu. Kusjuures lükopeen tuleb esile eelkõige tänu kuumusele, mistõttu tasub anda lastele küpsetatud tomateid. Lisaks on neid kasulik pakkuda koos mõne hea rasva, näiteks oliiviõliga, tänu millele imenduvad kasulikud ained paremini.

Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX

Kreeka jogurt

Jogurtis on häid baktereid, mis teevad seedimise korda ja hoiavad immuunsust tugevana. Maitsestamata Kreeka jogurtis on vähem rasva ja selles pole suhkrut. Sega magusaine ise jogurti sisse, selleks ei pea sugugi olema valge suhkur! Pärast lapse esimest eluaastat võiks eelistada hoopis mett või vahtrasiirupit.

Kapsas

Tavaline peakapsas on lastele enamasti tuttavam kui teised rohelised köögiviljad - neile meeldib selle mahe maitse ja krõmpsuv tekstuur. Peale kapsa võiksid lastele pakkuda ka brokolit, spinatit ja muid rohelisi lehtköögivilju, mille söömine soodustab seedimist ja aitab kehast mürke väljutada.

Lõhe

Lõhe on küll üsna kallis, aga väärt kala. Selles on südamele tervislikke oomega-3-rasvhappeid, mis toetavad aju arengut, võitlevad depressiooni ja põletikega. Kui laps ei taha kuidagi kala süüa, paku selle kõrvale midagi sellist, mis talle väga meeldib. Näiteks kasuta kala glasuurimiseks apelsinimahla või teriyaki-kastet. Kalast saab hästi teha ka pirukaid või isegi burgerit.

Kakao

Kui tervislikule toitumisele mõelda, siis ei tule kakao küll esimese asjana pähe. Tegelikult on aga kakaopulbris rikkalikult flavonoide, mis parandavad vererõhku ning hoiavad südame ja suu tervist. Seejuures tasub aga kasutada vähemalt 70-protsendilist kakaopulbrit, mitte ülimagusat valmispulbrit. Peale kuuma joogi saab kakaod serveerida ka teisiti: näiteks võib seda puistata pannkookidele, vahvlitele või röstsaiale. Kui lapsele tume šokolaad ei meki, siis sulata see veevannis ja tehke maasika-fondüüd.

Mustad oad

Mustades ubades on palju valke, kiudaineid ja kaltsiumi – kaht viimast sööb enamik lastest liiga vähe. Mida tumedamad oad, seda paremad need on. Lisaks aitab nende söömine vastu seista südamehaigustele ja kõrgele kolesteroolile, mis polegi vaid täiskasvanute terviseprobleem.

Kaneel

Lõpetuseks soovitus, mis teeb paljudele head meelt. Nimelt on uuringud näidanud, et kaneel on osav veresuhkru stabiliseerija. Puista kaneeli pudrule, pannkookidele, hommikusöögihelvestele või jogurtile. Kaneel sobib hästi ka plaksumaisi maitsestamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles