Lugeja küsib: miks mu beebi pidevalt luksub?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«Mu 9-kuune imik luksub iga päev, mõnikord koguni kaks või kolm korda päevas. Mis luksumist põhjustab ja kuidas saaks seda vältida?» uurib murelik ema portaalis Parenting.

Vastab lastearst William Sears

Luksumine on süütu seedesüsteemi tüütus, mis võib esineda igas vanuses inimesel, ka emaüsas olles. Luksumine tekib tegelikult diafragma tugevatest kokkutõmmetest või krampidest. Haruharva võib see olla valulik ja mingi varjatud meditsiinilise probleemi märgiks, kuid enamasti on see beebi jaoks lihtsalt häiriv nähtus, mis võib teda ehmatada.

Kui su laps on väga sage luksuja, võiksid hakata üles märkima, mis sinu meelest luksumise valla päästab. Kas ta hakkab luksuma vahetult pärast söömist? Tihti luksuvad titad pärast söömist seepärast, et diafragmalihased on mao ligi. Kui märkad, et luksumine ongi söögiaegadega seotud, siis proovi seda ennetada.

Esiteks tuleb kasuks, kui sööta kaks korda sagedamini ja korraga poole vähem. Tihti ongi luksumise põhjuseks beebi ületoitmine. Kui magu venib liiga kiiresti ja on liiga täis, võivad diafragmalihased krampi minna. Imetades või pudeliga toites proovi lapse söötmist ajaliselt pikemaks venitada, näiteks tee vahele krooksutamise pause.

Magu võib liialt venida ka siis, kui tita ahmib süües palju õhku sisse. Jälgi, et laps oleks õigesti rinnal: tita suu peab olema laialt lahti ja nibu ümber ei tohiks olla avasid, kust õhk sisse pääseb. Kuula, kuidas ta sööb – kui on kosta õhu neelamist ja ahmimist, sööb laps liiga kiiresti ja õhk pääseb makku. Pudeliga toites jälgi, et hoiaksid pudelit 45-kraadise nurga all, et õhk tõuseks pudeli põhja. Tähtis on ka lapse asend söömise ajal. Kui ta istub 30-45-karaadise nurga all, satub makku vähem õhku. Võimalusel hoia last püstises asendis vähemalt 20 minutit pärast söötmist, et krooksud saaksid välja tulla ja diafragmale lasuks väiksem surve.

Enamasti annab luksumine mõne aja pärast järele, kui beebi seedesüsteem areneb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles