Viis nippi, kuidas teadliku toitumise abil kaalu langetada

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kes meist poleks toiduvalmistamise kõrvalt palukesi suhu pistnud, rooli taga võileiba hauganud ja kontorilaua taga tööd tehes lõunat söönud? Rööprähklemine võib säästa aega, ent sel on oma hind: tähelepanu on mujal.

Söömise ajal millegi muuga tegeledes on väga raske teadlikult süüa. Teleri ees krõpse või jäätist süües kaob suur portsjon kõhtu kui imeväel ja hiljem ei tule isegi toidu maitse hästi meelde. Samuti võib juhtuda, et avastad hilisõhtul endalegi suureks üllatuseks, et pole kogu päeva jooksul eriti midagi söönudki. Äkki on kõht tühi ja tekib tahtmine puudujääk šokolaadiküpsistega tasa teha. Hello Healthy kirjutab, et teadlikku toitumist võivad häirida nii  füüsilised kui emotsionaalsed tegurid.

Aga mis on teadlik toitumine? Teadlikult süües tunned toidu maitset, tekstuuri, lõhna ja hindad selle välimust. Nii märkad ka paremini oma keha signaale ja saad aru, millal kõht on täis ja isu rahuldatud. Kaalu langetamise ja hiljem ka tervisliku kaalu säilitamise jaoks on keha märguannete tajumine väga tähtis.

Tee paus ja söö laua taga. Foto: Scanpix
Tee paus ja söö laua taga. Foto: Scanpix Foto: SCANPIX
  1. Söö tasakaalukalt. Söö iga toidukorra ajal erinevaid toiduaineid. Esiteks on see oluline, et saaksid kätte kõik vajalikud toitained, teiseks aitab see söögiisu rahuldada. Pane tähele, et su taldrikul oleks selliseid toitusid, millest saaksid kätte vajaliku koguse kiudaineid, rasvu ja valke. Nende lagundamiseks kulub kehal kõige rohkem aega, tänu millele püsib kõht pikemalt täis. Kiudaineid saad puuviljadest, aedviljadest, täisteraviljadest, pähklitest ja seemnetest. Rasvade puhul eelista avokaadot, pähkleid, seemneid ja oliiviõli. Valku võiks ammutada loomalihast, kalast, linnulihast, tofust, ubadest ja pähklitest.
  2. Hoia kellal silma peal. Kui sa oled varem palju dieeditanud või su toitumine on olnud väga juhuslik, tuleb nälja- ja täiskõhutunnetus uuesti üles leida. Paljud inimesed, kes alles hakkavad teadlikult toituma, väidavad, et ei tunnegi seda, millal kõht on tühi või täis. See näitab, et ebaregulaarne toitumine on keha segadusse ajanud. Alustuseks püüa oma toitumine regulaarseks saada ja jälgi, et sööksid umbes iga 4 tunni järel, seejuures jälgi portsjoni suurust. Sellest ajast peaks piisama, et keha märkaks energiataseme muutusi ilma, et sa muutuks liialt näljaseks. Kui sa 4-5 tundi pärast eelmist söögikorda pole ikka näljane, sõid ilmselt liiga palju. Aga ära muretse! Oota lihtsalt veel veidi, kuni tunned, et on aeg süüa.
  3. Ole hetkes. Kui tahad saada teadlikuks toitujaks, ei saa üle hinnata tõsiasja, et söömisele peab rahulikult pühenduma. Söö eesmärgipäraselt – lülita teler välja, hoia nutiseadmed ja arvuti eemal, keskendu taldrikule enda ees. Nii kui sa lased millelgi või kellelgi end süües segada, on oht, et sööd üle. Peale selle saad sa teadlikult süües einest või vahepalast suurema naudingu ja tunned kergemini ära, millal isu täis.
  4. Õpi näljatunnet hindama. Keha märguannete tundma õppimine tingib selle, et veresuhkru tase püsib stabiilsena ja sul on rohkem energiat. Seda teadlik toitumine tähendabki – sa usaldad oma keha nii koguste kui isu täis söömise puhul. Kui istud laua taha sööma, siis küsi endalt: «Kui näljane ma olen?» ja hinda oma näljatunnet kümne palli süsteemis: 1 - täielik näljatunne, 10 – kurguni täis. Enamasti söövad inimesed «silmadega», mitte «kõhuga», aga teadliku toitumise puhul tuleb end ümber harjutada. Tegelikult on see ju oskus, mis on kõigile kaasa sündinud, kuid mõni on selle kehva elustiiliga unustanud. Selleks, et keha signaale uuesti märgata, kulub veidi aega. Selle asemel, et taldrikutäis toitu omale automaatselt sisse kummutada, söö väga rahulikult ja mõtle aeg-ajalt uuesti üle, kui täis su kõht nüüd on. Kui tunned, et sa pole enam näljane ja isu täis (6-7), ja mitte väga täis (8-9), siis pane kahvel käest. Oluline on mitte jätta toidukordade vahele liiga suurt vahet, muidu on sööma hakates hundinälg ja

    Arvuti taga söömine pole eriti mõistlik. Foto: Scanpix

    tunnetus läheb sassi. Enne einet võiks «näljameeter» näidata umbes 3.
  5. Lepi hetkeseisuga. Selleks, et kehakuju muuta ja kaalu langetada, pead esialgu leppima endaga nii, nagu sa praegu oled. Kui sulle tundub, et sa ei saa sellega hakkama, siis võta rahulolu iseendaga oma esimeseks eesmärgiks. Teadliku toitumise jaoks pead olema sisemiselt enesekindel, et saaksid oma keha usaldada.

Selleks, et olla teadlik toituja, peab olema vapper, kuid kui kui see õnnestub, tunned end tõeliselt vabana ja sul pole enam kunagi põhjust ühtki dieeti pidada. Võta kaalulangust ja figuuri muutust kui teadliku toitumise kõrvalnähtu, mitte lõpueesmärki. Kui vaja, anna ära oma «unistuste riided» ja hangi sellised riided, mis sobivad sulle just praegu ja on ka päriselt ilusad. Kui kaalule astumine rikub iga kord tuju ära, oleks ehk aeg see minema visata.

Teadliku toitumisega alustades pead olema kannatlik. Algus võib olla väga raske, aga harjutades läheb see järjest lihtsamaks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles