Seitse omapärast viisi, kuidas lisakilodest vabaneda

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Pole vahet, kas sa oled usin tervisesportlane või laiskvorst, me kõik oleme vähemalt ühel korral elus peeglisse vaadanud ja tõdenud, et võiks paar kilo alla võtta.

Naised võivad oma keha vastu mõnikord üsna karmid olla, kuna alati tundub, et mõni kehaosa võiks olla saledam. Kuigi enamasti pole meie kehadel midagi viga ja võiksime vabalt oma figuuri üle uhked olla, tekib vahel ikka tahtmine kaalust alla võtta, kuid oluline on teha seda õigesti ja tervist kahjustamata, kirjutab Huff Post.

Järgnevalt on välja toodud seitse omapärast, kuid tõhusat viisi, kuidas lisakilodest vabaneda.

  • Ümbritse end toiduga

Hea toiduga. Tervislikult toitumine ei tähenda seda, et su külmkapis peaks haigutama tühjus – hoopis vastupidi! Köögis võiks olla palju värskeid puu- ja juurvilju, tervislikku rasva sisaldavaid toiduaineid ja võimsaid valguallikaid (munad, pähklid jne).

  • Söö rohkem

Selle asemel, et toidukordi lugeda ja pidevalt muretseda sellepärast, mida sa päeva jooksul sööd, kasuta oma hästi varustatud kööki ära ning valmista tervislikke roogasid ning vahepalu, mis täidaks hästi kõhtu. Kui sa mõtled asjad enda jaoks läbi, ei pea kaalulangetamine olema sugugi tüütu kohustus. Valke ja rasva sisaldavad toidud on kasulikumad kui lihtsad süsivesikud ning täidavad paremini ka kõhtu.

  • Tõsta rohkem raskusi

Kui soovid olla tugev ja heas vormis, ära karda jõusaalis hantlitega tutvust teha. Harvardi ülikooli uuring näitas, et raskustega treenimine on eriti tõhus just kõhurasvast vabanemiseks. Raskustreening aitab rasvu põletada ja samas kasvatab ka lihasmassi. Suurenenud lihasmass tähendab ka kiiremat ainevahetust.

  • Ära ürita jõusaalis kogu rasva ära põletada

Kuigi kaalulangetamiseks on oluline ka trenni teha ja trenni jaoks on entusiasm vägagi tervitatav nähtus, võib oma kehale liigse surve avaldamine tuua kasu asemel pigem kahju. Teadlased on kindlaks teinud, et üsna paljud inimesed tahavad end pärast trenni toiduga premeerida, kuid siis on oht, et süüakse ära rohkem kilokaloreid kui trenni käigus sai põletatud.

  • Ära näljuta oma keha

Kunagi pole mõistlik keelata oma kehale toite, mille järgi sul on isu. Kui sead omale ranged piirid ja tarbid päevas vähem kui 1200 kilokalorit – mida võib nimetada ekstreemseks dieediks – kannatab su keha. Ainevahetus muutub aeglasemaks, et energiat säilitada, mistõttu on raskem kaalust alla võtta ja veelgi raskem soovitud kehakaalu tulevikus hoida. Kalorite piiramine tähendab ka seda, et su keha ei saa vajalikke toitaineid, mis võib aja jooksul tekitada terviseprobleeme.

  • Proovi 80/20 reeglit

Söö siis, kui tunned nälga; joo kõigepealt vett, sest võib-olla on sul ainult janu; keskendu sellele, et 80 protsenti su menüüst koosneks tervislikest toitudest. Kaalulangetamine ei tähenda veel seda, et peaksid oma lemmikmaiustest loobuma – teatud toitude vältimine võib kusjuures suurendada ohtu, et lähed ebatervislike toitudega sootuks liiale. Kui 80 protsenti kaloritest pärineb tervislikest toitudest, siis ülejäänud 20 võid hoida maiustuste või muude kiusatuste tarbeks.

  • Ära mõtle kogu aeg kaalulangetusele

Sinu õnnetunne ei tohiks sõltuda sellest, millist numbrit kaal näitab. Keskendu parem oma enesetundele: kas treenimine on muutunud sinu jaoks kergemaks? Kas su vöökoht näeb parem välja kui enne? Kas sulle meeldib see, mida sa peeglist näed? Kas pead minema uusi rõivaid ostma, kuna vanad on suureks jäänud? Need positiivsed muutused on palju olulisemad sellest, mida kaal näitab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles