Šokolaadikook mandlijahuga

Silja Luide
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šokolaadi-mandlikook.
Šokolaadi-mandlikook. Foto: Silja Luide

Toidublogija ja -ajakirjanik ning kokaraamatute autor Silja Luide andis välja retseptiraamatu «10 jahu soolastes ja magusates küpsetistes», millest leiab nippe, nõuandeid ja retsepte erinevate jahudega küpsetiste valmistamiseks. Uuest raamatust on pärit ka see retsept.

Šokolaadikook mandlijahuga

  • 230 g tumedat šokolaadi
  • 230 g võid
  • 230 g peensuhkrut
  • 6 muna
  • näpuotsatäis soola
  • 340 g mandlijahu
  • 2 sl brändit, rummi või Cointreaud

Tükelda või ja šokolaad ning sulata need kas madalal kuumusel potis pidevalt segades või veevannil ning sega ühtlaseks. Vahusta munakollased suhkruga heledaks vahuks. Lisa sulatatud šokolaad ja sega ühtlaseks. Sega ülejäänud taina hulka ka mandlijahu ja alkohol. Vahusta munavalge näpuotsatäie soolaga ning lisa kolmes osas õrnalt segades, nii et tainas jääks võimalikult õhuline.

Vala tainas 23–25 cm läbimõõduga lahtikäivasse vormi, mille äär on võiga määritud ja kakaopulbri või suhkruga üle puistatud ning põhjas on küpsetuspaber. Silu pind ning aseta tunniks ajaks 160-kraadisesse ahju küpsema. Kontrolli tikuga, kas kook on küps: kooki torgatud tikk peab olema välja tõmmates puhas.

Jäta kook 15 minutiks vormi tahenema, võta siis vormist välja ja lase restil täielikult jahtuda. Kook on niiske ja väga maitsev veel mitu päeva pärast küpsetamist. Serveerimisel sõelu peale tuhksuhkrut või valmista glasuur. Juurde sobivad vanillijäätis või -kaste ning vanilliga maitsestatud vahustatud vahukoor või mascarpone-kreem.

Glasuur:

  • 100 g tumedat šokolaadi
  • 50 g võid
  • 1 sl brändit, rummi või Cointreaud (soovi korral)

Tükelda šokolaad, sulata veevannil ja tõsta kauss kõrvale. Tükelda või ja lisa vähehaaval sulatatud šokolaadile ise samal ajal šokolaadisegu kloppides. Sega hulka ka alkohol. Võid lasta glasuuril paar minutit jahtuda, kuni see hakkab paksenema, kuid on endiselt vedel. Laota glasuur spaatliga koogi peale ja äärde. Marjad vm meelepärased kaunistused võid asetada koogile kohe, nii et need jäävad taheneva glasuuri sisse. 

Rohkem retsepte ja nõuandeid leiab Silja blogist «Jagatud rõõm».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles