Prantsuse paaril ei lubatud lapse nimeks panna Nutella

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nutella
Nutella Foto: AFP/SCANPIX

Nutella on väga populaarne võileivamääre, mille austajad tähistavad 5. veebruaril isegi Nutella päeva. Prantsusmaal on aga paar, kes on sellest šokolaadimäärdest nii vaimustuses, et tahtis selle järgi oma lapsele nime panna.

Prantsuse ajalehe La Voix Du Nord sõnul otsustas Valenciennes kohus, et Nutella pole siiski lapsele sobilik nimi.

««Nutella» on võimeleivamäärde kaubanduslik nimi,» seisis kohtu ametlikus otsuses, kus oli ka lisatud, et säärane nimi on «lapse huvide vastane ning võib viia kiusamise või halvustavate mõteteni.»

Kuigi vanemad kohtusse ei ilmunud, pani kohtunik nüüd 4-kuuse tüdruku nimeks Ella.

Kuu alguses keelati sarnase kohtuotsusega ühel teisel paaril panna oma tütre nimeks Fraise, mis tähendab prantsuse keeles maasikat. Lapsevanemad selgitasid ajalehele, et nad tahtsid panna oma lapsele nime, mis oleks originaalne, mitte tavapärane.

Ka sel puhul otsustas kohtunik, et last võidakse hakata nime pärast pilkama. Eriti seetõttu, et prantsuse keeles on solvav argifraas «Ramène ta fraise», mille võib umbkaudselt tõlkida: «Aja oma tagumik siia». Selle asemel otsustas kohtunik panna pisitüdruku nimeks 19. sajandi nime Fraisine.

Kuni 1993. aastani võisid Prantsusmaa lapsevanemad valida oma lapsele sobiliku nime vastavast nimekirjast. President François Mitterand muutis nimepaneku vabamaks, kuid teatud piirangud säilisid. Kui registripidaja avastab, et lapse nimel on midagi viga, annab ta sellest kohtule teada ning kohtunik võib nimevaliku keelata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles