Viis märki, et sa ei ole väga hea sõbranna

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas sina tahaksid olla iseenda sõbranna? Kui olla enda vastu aus, siis ilmselt vastaksid paljud naised sellele küsimusele eitavalt. Põhjus peitub selles, et sõprussuhted, nagu kõik muudki suhted, võivad aja jooksul muutuda liiga mugavaks.

Kuna sõbrannadel ei pruugi olla piisavalt julgust, et sinuga ausad olla, siis peaksid ehk ise enese sisse vaatama ja end analüüsima. Selleks, et seda lihtsamaks muuta, pani Women's Health Magazine kirja viis märki, mis näitavad, et sa pole väga hea sõbranna.

1. Sa hilined pidevalt

Hea küll, võib-olla on sul tihe graafik. Kes meist poleks hommikul äratust edasi lükanud, et saaks veel mõne minuti magada. Aga kui su sõbrad tunnistavad, et nad ei loodagi enam, et sa kuskile õigeks ajaks kohale jõuad, siis ei ole sa kuigi hea sõbranna. «Kui sa jääd hiljaks või jätad kohtumise üldse vahele, siis see saadab su sõpradele sõnumi, et nende aeg on vähem väärtuslik kui sinu oma,» selgitas psühhiaatriaprofessor Irene S. Levine. Mõtle hoolikalt, mis tundeid võid sina või su käitumine sõprades tekitada. Võib-olla peaksid midagi muutma. «Kui sul on kombeks alati hilineda siis, kui pead ühe konkreetse sõbraga kohtuma, mõtle, kuidas tema sinu käitumist võib tõlgendada.»

2. Sa võtad rohkem, kui annad

Sõbrad aitavad teineteist hädast välja. Aga kas sina palud sõpradelt pidevalt teeneid (Kas sa saad mu last hoida? Kas saad mind tööle visata? Kas saad mulle lõuna välja teha?), andmata ise sama palju vastu? Sina ei pruugi seda märgata, aga su sõbranna ilmselt tajub seda ja see võib ajapikku muutuda väga kurnavaks. Levine ütles, et pikas perspektiivis peab sõprussuhtes andmine ja võtmine olema tasakaalus. «Pane tähele, et sa oleksid sõbrannade vajaduste suhtes sama tähelepanelik ja hooliv, kui nemad on sinu suhtes.» Pea meeles, et kõige rohkem näitavad hoolimist need teod, mis sa oled teinud enda algatusel, mitte kellegi teise palvel.

3. Eeldad, et su sõbrannad ei muutu

Inimesed muutuvad ja sõprussuhted muutuvad. Kui sa eeldad või isegi käid oma parimale sõbrannale peale, et ta peab jääma samaks inimeseks, kes ta oli põhikoolis, siis tõenäoliselt mõjub see sulle muserdavalt ja sa võid oma sõbrannast sootuks ilma jääda. «Kui sõbranna oli noorena alati valmis sinuga ööklubisse tulema, siis see ei tähenda, et ta käituks samamoodi pärast oma esimese lapse sündi,» selgitas Levine. Sa pead aktsepteerima sõbrannat inimesena, kelleks ta on saanud, mitte lootma, et ta on elu lõpuni selline nagu 10 aastat tagasi. Sa ju tahad, et ka tema aktsepteeriks sinu muutumist.

4. Sa räägid liiga palju

Kas sõbrannaga kokku saades te vestlete või pead sina pigem monoloogi? «Kui sa räägid lakkamatult, siis ei pruugi sa märgatagi, et sõbranna pööritab oma silmi või vaatab igavusest kella,» lausus Levine. Sageli juhtub nii, et kui sõbrannad üritavad teineteisele kaasa tunda, siis segavad nad üksteise jutule vahele ja murelik sõbranna võib tunda, et tema probleemid pole üldse olulised. Hinga parem sügavalt välja ja küsi sõbrannalt, kuidas tal läheb. «Näita oma huvi esitades küsimusi ja olles tähelepanelik kuulaja,» soovitas Levine. 

5. Sa ei tee kunagi plaane

Kas sa kutsud mõnikord oma sõbrannasid välja või ootad alati, et nemad helistaksid sulle? Kas eeldad, et nemad mõtlevad alati välja, kuhu kohvikusse minna või mida teha, kui saate kokku? Kui sa ei paku ise kunagi midagi välja, võib see sõpradele jätta mulje, et sa pole teie sõprusest kuigi palju huvitatud. Hea reegel, mida järgida: iga kord, kui sõbranna kutsub sind kuskile, kutsu teda hiljem vastu (iga kutse kohta üks vastukutse).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles